Zilan’da Kırgızlardan protesto

0
302

Van’ın Erciş ilçesi sınırları içinde bulunan Zilan (Geliyê Zilan) bölgesinde 2014’te başlatılan Hidroelektrik Santrali (HES) köylülerin itirazı üzerine 2015’te Danıştay kararıyla durdurulmuştu. Buna rağmen salgının olduğu bir dönemde sessiz bir şekilde inşaat çalışması yeniden başlatıldı. Hızlandırılmış şekilde geceli-gündüzlü yüzlerce işçi ve iş makinesiyle çalışılıyor.

Muhteşem doğasının yanı sıra bünyesinde geniş, verimli tarım arazileri barındıran, hayvancılık için elverişli olan Zilan Vadisi, 4 HES ile yok edilmeye çalışıyor. Yapılan HES’ler tamamlandığında binlerce insanın göç edeceği, suların kirleneceği, bitki ve hayvanların yok olacağı belirtiliyor.

‘GELECEĞİMİZ YOK OLACAK’

Darbeci Kenan Evren döneminde, 1982 yılında Zilan bölgesine yerleştirilen Kırgızlar da Zilan Vadisi’nde HES yapımını protesto etti. Ulupamir köyünde yaşayan Kırgız köylüleri, HES inşaatının devam ettiği alana giderek, yapılan çalışmalara tepki gösterdi. Zilan doğası ile geleceklerinin de yok olacağını dile getiren Kırgızlar, uzun süre inşaat alanından ayrılmayarak protestolarını devam ettirdi. Türk askerlerinin alana gelmesiyle tartışma yaşandı. Yapılan protestodan sonra, Kırgızlar köylerine geri döndü.

KARAKOL KOMUTANI TEHDİT ETTİ

Kırgızların HES protestosundan sonra, Zilan Vadisi’nde bulunan karakol komutanı, Ulupamir Kırgız köylülerini karakola çağırarak tehdit etti. Karakol komutanının, Kırgızlara, “Siz ortalığı karıştırıyorsunuz. Gidin, bir daha böyle şeyler yapmayın. Sizin için iyi olmaz” dedi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz