’Yarın kendimizi izole edeceğimiz bir dünya olmayacak!’

0
293

5 Haziran Dünya Çevre Günü vesilesiyle yayınlanan birçok mesaj ve bildiride, Covid-19 salgını vesilesiyle yaşananların artık daha ekolojik bir dünya için harekete geçilmesinin gerektiğine vurgu yapıldı. Farklı mesajlarda, günümüzde salgınlardan korunmak için evlere sığınıldığı hatırlatılırken, gelecekte sığınılacak bir dünyanın olamayacağı uyarısı dikkat çekti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres Kolombiya hükümeti tarafından organize edilen bir etkinlik kapsamında yaptığı bir konuşmada, ‘Yeşil bir gelecek için uluslararası toplumun ciddi bir değişimle artık alacağı kararlarda doğayı dikkate alması’ çağrısı yaptı. “Artık tüm dünya toplumu rotasını değiştirmelidir” diyen Guterres, Covid-19 salgının sonrasındaki yeniden ekonomik yapılanmada ‘doğaya hak ettiği yerin verilmesi’ gerektiğinin altını çizdi. Guterres, tüm kararlarda doğanın öncelikli olmasını istedi.

KORONA SALGINI EN AÇIK MESAJ

Halen dünyada yaygın olarak devam eden yeni tip korona virüsünün neden olduğu Covid-19 salgınına dikkat çeken Guterres, salgının dünyaya ‘açık bir mesaj’ verdiğini vurguladı. Guterres, yaşanan doğal afetlerde insan kaynaklı biyo çeşitliliğinin yok edilmesi gerçeğine işaret ettiği konuşmasında, “Artık ne satın aldığımızı ve neyi kullandığımızı yeniden düşünelim; beslenme ve alışkanlıklarımız buna göre adapte ederken, sürdürülebilir ekonomi modellerini seçelim. Canlı türlerini ve halen var olan güzel yaşamı koruyalım ve yeşil, dirençli bir gelecek inşa etmek için angaje olalım” dedi.

İngiltere, Fransa, Hollanda merkez bankaları yöneticileri ile BM İklim Özel Temsilcisi Mark Carney tarafından The Guardian’da imzalanan ortak bildiride de şimdiden harekete geçilmemesi halinde yakın gelecekteki en hakiki senaryonun ‘iklim krizi’ olacağının altı çizildi.

Günümüzde yaşanan Covid-19 salgınına dikkat çekilen bildiride, gelecekte insanların kendisini koruma altına alabileceği bir alanın kalmayacağı uyarısı yapıldı. Bildiride, “Eğer şimdiden harekete geçmezsek yarının en yüksek ihtimalli senaryosu, iklim krizi olacaktır. Ve Covid-19’un aksine kimse bu krizden sakınmak için kendisini izole edemeyecek” denildi.

GELECEKTEKİ DAHA AĞIR DÜZENLEMELER YERİNE ŞİMDİ HAREKETE GEÇİLSİN

Yaşanan salgının dünya ekonomisini iklimsel değişikliklerle mücadele etmek için yeniden inşa etme fırsatı sunduğu vurgulanan bildiride, tüm dünyada devreye konan mali kaynakların sadece Covid-19 sonrası için düşünülmemesi gerektiği dile getirildi. Bildiride, küresel ısınmayı en fazla 1,5 derecenin altında tutmayı amaçlayan 2015 Paris Anlaşması’na halen genel olarak tüm ülkelerin sahip çıkmadığı hatırlatıldı. Bildiride, şimdiden harekete geçilmesi halinde gelecekteki ‘çok ağır düzenlemelerin’ önlenmiş olabileceği uyarısı yapıldı.

DÖNÜŞÜM YENİ İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Ortak bildiride enerji dönüşümünün sağlanması, yenilenebilir enerjilere yatırım ve daha ekolojik binaların inşası gibi temel başlıklara yapılacak yatırımlara işaret edildi. Bildiride, daha sağlıklı ve düzenli bir ekolojik dönüşümün aynı zamanda ekonomide yeniden toparlanma sürecinde önemli istihdam olanakları sunacağı tavsiyesine yer verildi.

Dünyadaki birçok ülkenin merkez bankaları daha önce ‘mali sistemi yeşillendirme’ hedefiyle kurdukları Finansal Sistemi Yeşillendirme Ağı (NGFS) adlı bir girişim başlatmışlardı. Buna Avrupa Merkez Bankası (BCE), Belçika, Fransa, Almanya, İngiltere, Kanada, Malezya, Dubai ve Lüksemburg gibi ülkelerin merkez bankaları dahil olmuştu. Anccak Donald Trump’ın iklimsel değişikliklere yönelik ‘şüpheci’ yaklaşımları nedeniyle Amerika Merkez Bankası’nın (FED) katılımı henüz sağlanabilmiş değil.

The Guardian’daki bildiriye İngiltere Merkez Bankası Direktörü Andrew Bailey, Fransa Merkez Bankası Direktörü François Villeroy de Galhau ve Hollanda Merkez Bankası Yönetiminden Frank Elderson ile BM İklim Özel Temsilcisi Mark Carney imzaladı.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz