Minneapolis polisi ’tasfiye’ edilecek

0
277

46 yaşındaki Afro-Amerikalı George Floyd’un beyaz bir polis tarafından nefessiz bırakılarak katledilmesinden iki hafta sonra, Minneapolis’te Belediye Meclisi üyelerinin çoğunluğu yerel polis departmanının tasfiye edilmesi yönünde karar aldı.

CNN televizyon kanalına konuşan Belediye Meclisi Başkanı Lisa Bender, “Minneapolis kentinde bildiğimiz haliyle polis servislerini tasfiye etmeye ve halkımızın güvenliğini gerçekten temin edecek yeni bir kamu güvenliği modeli inşa etmeye angaje olduk” dedi.

Bender, polis bütçesine ayırdıkları fonları halka dayanan projelere doğru aktarma niyetinde olduklarını açıkladı.

REFORM YETERLİ GÖRÜLMEDİ

Belediye Meclisi ayrıca mevcut polisin yerine nasıl bir modelin oluşturulacağını inceliyor. Bender, “Polise sahip olmama fikri kesinlikle kısa vadeli bir proje değildir” dedi.

Belediye Meclisi üyesi Alondra Cano, kent polisinin “reforme edilemez” olduğunu ve “mevcut düzeni sürdürecek sisteme son vereceklerini” kaydetti.

Belediye Başkanı Jacob Frey, oylamadan önce yaptığı açıklamada tasfiyeden yana olmadığını, “ırkçı yapısal sistemin çözülüşü için boyutlu yapısal bir reformun gerekli” olduğunu belirtmişti.

Belediye Meclisi’nin oylamasıyla ortaya çıkan vaadin somutlaşmasının zaman alacağı belirtiliyor

ÜLKE GENELİNDE POLİSTE REFORM

ABD’de Pazar günü Demokrat partililer de Siyahlara karşı ayrımcılık, adaletsizlik ve sertlikle suçlanan poliste derinliğine bir değişime çağırdı.

Bir çok demokrat seçilmiş kölecilikten bu yana ABD tarihini kangrenleştiren ırkçılığın ürünü olarak değerlendirdikleri bu soruna karşı Kongre’ye bir yasa tasarısı vermek istiyor. Böylece ülke genelinde polisin reformdan geçirilmesi talep ediliyor.

Protesto eylemlerinin başlaması ardından bazı tedbirler yerel düzeyde kabul edildi. Seattle polisi 30 günlüğüne gözyaşartıcı gazların kullanılmasını yasakladı. Minneapolis polisi tehlikeli “boğma” tekniğini artık yasakladıklarını duyurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz