Mayıs ayı bugüne kadarki en sıcak ay oldu

0
289

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Uzay Ajansı tarafından yönetilen yer yüzü inceleme programı Copernicus’a göre 2020 yılı Mayıs ayı, 1981-2010 dönemindeki Mayıs aylarının ortalamasından 0,63°C daha sıcak geçti.

Rapora göre, geçen Mayıs ayındaki sıcaklar daha önce en sıcak Mayıs aylarının yaşandığı 2016 ve 2017’yi geçti.

Copernicus’un raporuna göre Sibirya’da normalin üzerinde hatta “çok anormal” derecede sıcaklıklar yaşandı.

Sibirya’daki sıcaklıkların Mayıs ayında normalin yaklaşık 10°C üzerine çıktığı belirtildi. Bu bölgenin kuzey batısında Ob ve Ienissei nehirleri üzerindeki buzulların hiç bu kadar erken kopmadığı kaydedildi.

Raporda ayrıca başta Alaska’nın batısı ve Antarktika olmak üzere Arktika bölgesinin büyük bir kısmında bahar mevsiminin son derece yumuşak geçtiği ifade edildi.

Copernicus, küresel anlamda son 12 ayın (Haziran 2019’dan Mayıs 2020’ye) normalin 0,7°C üzerinde en sıcak dönem olduğuna dikkat çekti.

İnsan faaliyetlerinin bir sonucu olan sera gazı emisyonlarının yol açtığı küresel ısınma nedeniyle gezegenimiz sanayi öncesi döneme göre 1°C üzerinde sıcaklık kazanırken, bu durum aşırı sıcaklıklar, kuraklıklar veya sel felaketleri gibi aşırı iklim olaylarının artmasına neden oldu.

2019 yılı da 2016 yılından sonra en sıcak ikinci yıl olarak kayda geçmişti. Bilim insanları 2020 ile 2024 yılları arasındaki dönemde küresel ortalama sıcaklıkların yeni rekorlar kırmasını bekliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz