‘Kepçenin önüne yatarız, direniriz; Munzur’umuza dokundurmayız’

0
312

PİRHA – Munzur Gözeleri’nin yapılaşmasına karşı çıkan yurttaşlar, “Burası bizim kutsal meskenimiz. Dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Gerekirse kepçelerin önüne yatarız. Gece gündüz buradan hiç kalkmayız. Kepçe de bizi ezsin geçsin. Buraya dokundurmayacağız” diyerek tepkilerini dile getirdiler. 

Dersim’in Ovacık ilçesinde bulunan Munzur Gözeleri için Fırat Kalkınma Ajansı’na sunulan projenin ihalesi geçtiğimiz hafta gerçekleşti.

Duruma tepki gösteren yurttaşlar, ziyaretgahın yapılaşmasına karşı direneceklerini, bir kepçenin dahi Munzur’a girmesine izin vermeyeceklerini belirttiler.

İnanç alanına lokmalarıyla geldiklerini, ibadet ettiklerini dile getiren Ziyaret Köylüleri, yapılaşmayla birlikte tahribatın yüksek boyutta olacağını söylediler.

“NE KEPÇE KOYDURURUZ NE KAZMA VURDURURUZ”

Yurttaşlar, “Biz buraya kanımızı dökeriz kanımızı. Ne kepçe koydururuz ne kazma vurdururuz. Yaşlılarımız ayakkabılarını metrelerce ötede çıkarıp sürünerek gelirdi. Biz kurban lokmamızı, kömbelerimizi burada dağıtıyoruz. Biz bu projeye karşıyız. Munzur’a dokundurmayacağız” ifadelerini kullandılar.

“ZİYARETGAHIMIZA DOKUNDURMAYACAĞIZ”

PİRHA’ya konuşan Ziyaret Köyü’nden Fatma Aydoğdu, “Burası bizim inanç yerimiz. Biz dedelerimizden gördük burayı. Doğal kalmasını istiyoruz. dokunmasınlar Munzur’umuza. Kepçe vurduramayız buraya. Böyle kalmasını istiyoruz. Biz burada ibadet ediyoruz. Kurbanlarla gelirdik buraya. İnançla, itikatla gelirdik. Ziyaretimize dokundurmayacağız” diye konuştu.

“SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ, 

Hacer Çelik ise, “Bizim Munzur’umuza dokunmasınlar. Bizim su kaynaklarımıza kepçe vururlarsa her şey yok olur. Biz buralara kepçe vurdurmayız. Direneceğiz, sonuna kadar. Burası bizim ibadet yerimiz. Biz buraya lokmalarımızla geliyoruz, niyazlaşıyoruz. Her hafta geliyoruz. Herkesin çöplerini biz topluyoruz. Turistler geliyor onların çöplerini biz topluyoruz. Burası turizm değil inanç yerimizdir. Biz karları yarıp lokmalarımızı getiriyoruz. Buraya dokunmalarını istemiyoruz” diye konuştu.

“GEREKİRSE KEPÇELERİN ÖNÜNE YATARIZ, GECE GÜNDÜZ BURADA KALIRIZ”

Hatice Çelik de, şunları kaydetti:

“Munzur’umuza dokunmasınlar. Biz onlardan bir şey istemiyoruz. Şu ana kadar hiç buraya yatırım yoktu, projeler yoktu. Birden ne oldu da projeler koydular ortaya? Burası bizim inanç yerimiz. Burası bizim kutsal meskenimiz. Dokunmalarına izin vermeyeceğiz. Gerekirse kepçelerin önüne yatarız. Gece gündüz buradan hiç kalkmayız. Kepçe de bizi ezsin geçsin. Buraya dokundurmayacağız. Doğma büyüme buralıyız. Kurbanlarımızı paylaşırız. Niyazlarımızı buraya getiririz. Çılalarımızı yakarız. Hawtemalda, Xızır ayında hep buraya geliriz. Kar isterse boyumuzu geçsin biz yine de geliriz. Karı yarıp Munzur’umuza ulaşırız. Kutsal meskenimize dokundurmayız.”

Hüseyin Yaşar SEZGİN/DERSİM

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz