‘İsrail bir metreyi ilhak ederse Filistin Yönetimi yıkılır’

0
317

Filistin yönetiminin baş müzakerecisi Saib Erekat Kanal 12 televizyonuna yaptığı açıklamada “Eğer Batı Şeria’nın bir metresini ilhak ederseniz, nehir (Ürdün) ve deniz (Akdeniz) arsında bulunan her şeyin sorumlusu olursunuz” dedi.

Erekat, “Eğer ilhak hayata geçerse, Filistin Yönetimi ayakta kalamaz. (İsrail Başbakanı Benyamin) Netahyahu Filistin Yönetimi’nin yıkılması ve Hamas’ın Gazze Şeridi’nde sürmesini istiyor” diye ekledi.

Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesi ABD planında yer alıyor. 28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsedilemiyor.

Son günlerde Birleşmiş Milletler’deki Filistin delegasyonu, ilhak niyetinin kınanmasını hedefleyen bir karar tasarısı öne çıkardı.

İSRAİLLİLERİN ÇOĞU İLHAKA KARŞI

Cenevre İnisiyatifi Grubu tarafından yapılan ve yayınlanan bir kamuoyu yoklamasına göre İsraillilerin çoğunluğu hükümetin ilhak projesine karşı çıkıyor. Ankete katılanların yüzde 41,7’si ilhaka karşı çıkarken, yüzde 32,2’si desteklediklerini belirtti. Aynı ankete göre İsraillilerin yüzde 48’si ilhak girişiminin Filistinlilerle barış şansına zarar vereceğini düşünürken, sadece yüzde 13,8’i barışa katkı sağlayacağını savundu.

Cumartesi günü binlerce İsrailli Tel Aviv’de ilhak projesine karşı yürümüştü.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz