HDP’li Canbaz: Leyla Güven’in söylediği sözler faşizme bir cevaptır

0
297

PİRHA – Üç milletvekilinin vekilliğinin düşürülmesinin 4 Kasım 2016 yılında HDP’ye yapılan darbenin devamı olduğunu söyleyen HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, “Leyla Güven zafer işareti yaparak giderken, söylediği sözler faşizme bir cevaptır” dedi.

Haberin Videosu

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven, HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları ile CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun milletvekilliklerinin düşürülmesine tepkiler devam ediyor.

HDP İstanbul Milletvekili Dilşat Canbaz, gelinen durumun siyasete, meclise, iradeye yapılan darbe ve hukuksuzluk olarak değerlendirdi.

“LEYLA KADIN MÜCADELESİNİN SEMBOLÜDÜR”

Koronavirüs sürecinin başında HDP Belediyelerine kayyum atandığını söyleyen Canbaz, kayyumlar sürecinde de kapılar kırılarak, gözaltıların yaşandığını belirtti. Kurumsallaşan bir faşizm yaşandığını dile getiren Canbaz, meclisin açılışının ilk oturumunda gelen talimatla 2 HDP’li, 1 CHP’linin vekilliğinin düşürüldüğünü ifade etti. Özellikle faşizmin, erkek egemen sisteminin, kadını hedef aldığı birçok uygulama ile görüldüğünü söyleyen Cambaz, kadın bedenine, siyasetine her anlamda saldıran AKP- MHP bloğu olduğunu vurguladı. 4 Kasım 2016 yılında HDP’nin Eşgenel Başkanları Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve milletvekillerinin tutuklandığını hatırlatan Canbaz, 4 Kasım darbesinin devam olduğunu vurguladı. “Bugün Leyla Güven Kürt kadın hareketinin sembolüdür” diyen Canbaz, “Kadın özgürlük mücadelesinin sembolüdür. Tecrit döneminde, bedenini açlığa yatırdı. Bu bir iradeydi. Sadece Kürdistan’da değil dünyada bir semboldü. Herhangi biri olarak görmüyorlar. ‘O iradeyi kırarız’ diyorlar.  Fakat Leyla bizim kadın mücadelesinin sesidir. Birçok Leyla hepimize örnektir. Zafer işareti yaparak giderken, söylediği sözler faşizme bir cevaptır. Diz çökmedi, teslim olmadı bugün de aynı şekilde mücadeleye devam ediyor” dedi.

“DEMOKRASİ BLOĞU ETRAFINDA BULUŞULMALI”

Adalet karşısında seçme ve seçilme hakkının olduğunu söyleyen Canbaz, “Biz hala söylüyoruz Enis Berberoğlu başka bir siyasetçi olabilir ama hukuksuzca vekilliği düşürülenlerden biri. Bunu söylemekten gocunmamalı, korkmamalı. CHP’nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, sadece Enis Berberoğlu’nu söylüyor. Hemen yanı başında yıllardır bedel ödemiş iki tane vekil varken buna dair tek bir cümle söylenmiyor. Oturduğumuz yerde ortaklaşmazsak, bir demokrasi bloğu etrafında buluşamazsak bu bugün Enis Berberoğlu olur, yarın başka bir vekil olarak karşımıza gelebilir. Biz buna alışığız, mücadele ediyoruz, sokaktayız. CHP’nin daha cesur olmasını bekliyorum. Basta Kılıçdaroğlu olmak üzere, il ve ilçelerinde milletvekillerinin daha cesur açıklamalar yapmaları gerekiyor” dedi.

“TÜM TOPLUMUN SOKAKTA OLMASI GEREKİYOR”

Canbaz, vekilliklerin düşürüldüğü, insanların işkence yapılarak tutuklandığını, ölülerle ve yaşamını yitirenlerle savaş halinde olduğunu kaydetti. Böyle bir iktidarla, faşizmle karşı karşıya olduklarını ifade eden Canbaz, “Bunun değişmesi için her kurumun, bireyin ‘bana gelmez, ben burada durursam bana dokunmaz’ düşüncesinden vazgeçerek,  birlikte ortak mücadeleyle ancak bunu değiştirebiliriz. Çünkü bugün faşizmin yaşadığı koşullarda hepimiz yan yana duracağız ki cevap olabilelim. Geri çekildiğimiz her alanda bugün CHP’den diğer demokrasi bloğuna kadar, en aşağıdan halka kadar tüm toplumun sokakta olması gerekiyor. Çünkü kaybedecek artık bir şeyimiz kalmamış” diye konuştu.

PİRHA/DERSİM

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz