HDK’den Çevre Günü açıklaması: AKP doğayı da katletti!

0
290

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Ekoloji Meclisi, Dünya Çevre Günü dolayısıyla yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, koronavirüs salgınının bir kez daha uygarlık krizi ve ekolojik kriz gerçekliğini açığa çıkardığına vurgu yapıldı.
“Dünyada her yıl 11 milyon kişinin açlık veya yetersiz beslenme sebebiyle öldüğü tahmin edilmektedir. 300 milyonu çocuk olmak üzere, 800 milyon insan açlığa maruz kalmaktadır” vurgusunda bulunulan açıklamada, “Korona salgınının neden olduğu 3 aylık durgunlukla birlikte bir nebze azalan karbon miktarının, sakinleşen deniz ve kıyı trafiğinin canlı yaşamın hemencecik gövermesine yettiğini gördük. Ama karşı karşıya olduğumuz krizin geçici, dışsal etkenlerle önlenemeyecek olduğu açıktır” denildi.

‘AKP DOĞAYI, KÜLTÜREL VE TARİHİ ALANLARI SATTI!’

Açıklamada, şunlar da ifade edildi:
“Dünyanın 18. büyük ekonomisine sahip olmakla övünen Türkiye sermayesi, ‘çevre performans indeksinde’ 180 ülke arasında 108. sırada yer alarak gerçek durumunu ortaya koymaktadır. Ara verilmeden ekolojik yaşam alanlarına saldırıya devam edilmektedir. AKP hükümeti,  iktidara geldiği günden bu yana çevre düşmanı bir politika izleyerek Türkiye’nin bütün bölgelerinin doğasını, ormanını, tarım alanlarını, akarsularını, göllerini, sulak alanlarını, denizlerini,  kesin korunması gereken kültürel ve tarihi alanlarını, milli parklarını enerji, maden ve inşaat şirketlerinin kullanımına sunmuştur.
12 bin yıllık Hasankeyf’i ve milyonlarca yıllık Dicle Vadisi yok ederek bir başka doğa ve kültür katliamı olarak tarihe geçecek olan Ilısu Barajı’nın resmi açılışı da salgın gerekçeli yasakların ve hareket kısıtlamalarının gölgesi altında yapıldı.”
HDK, açıklamasının sonunda “Yeni bir yaşam için ekolojik yıkımı durdurmamız, daha çok örgütlenmemiz, daha fazla meclisleşmemiz gerekiyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz