Gençlik Meclisleri ve Öğrenci aileleri: “Sınavı Ertele, Yaşama Ses Ver!”

0
298

PİRHA – Gençlik Meclisleri ve Öğrenci Aileleri bugün Kadıköy Süreya Operası önünde ileri bir tarihe ertelenmesi gündeme getirilen ancak sonrasında Cumhurbaşkanı kararı ile tarihinde değişikliğe gidilmeyen ÖSYM ve Milli Eğitim Bakanlığı koordinesinde gerçekleştirilecek sınavların ertelenmesi adına bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Gençlik Meclisleri adına Heval Baran’ın gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Ülkemizde koronavirüsten dolayo 5 bine yakın insanımızı kaybettik. Vakaların artışı devam etmekte. 2020 LGS ve YKS sınavlarına girecek olan bizler ise bu zorlu günleri çok daha büyük bir gerilim içinde yaşıyoruz” dediler. Öğrenciler ve aileleri yetkililerden sınavların ileri bir tarihe ertelenmesi için seslendiler.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yeni tip koronavirüs Covid-19 önlemleri kapsamında önce yapılması planlanan sınavların tarihlerinin ertelenebileceği gündeme getirilmişti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında ki Bilim Kurulu Üyesi birçok bilim insanından da ertelenmesi adına çağrı yapılmıştı ancak Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile sınavların ertelenmesinin önü kapatıldı.

Erdoğan “yeni normalleşme süreci” adı altında sınavların ertelenmesine gerek kalmadığını belirterek sınavların normal tarihlerinde gerçekleştirilmesini istemişti. Muhalefet partilerinden ve birçok sivil toplum örgütleri sınavların ertelenmesi için ses çıkarmaya çalışsa da başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere birçok kamu kurumu yönünü Erdoğan’ın açıklamalarına çevirmiş durumda.

“SINAVLAR EĞİTİMİN ARACI DEĞİL AMACI HALİNE GETİRİLMİŞ”

2020 LGS ve YKS sınavlarının ertelenmesi için Kadıköy Süreyya Operası önünde biraraya gelen birçok Gençlik Meclisleri üyesi öğrenci ve öğrenci aileleri birlikte ses olup yetkililere seslendiler. Gençlik Meclisleri adına açıklamayı okuyan Heval Baran “Hayat memat meselesi olarak görmeye şartlandığımız bir sürece, bir felaketin ortasında yakalanmak yükümüzü daha da ağırlaştırıyor. Sınavları anlamsız bir biçimde eğitimin aracı değil de amacı haline getirmiş, köhnemiş bir eğitim sisteminin mağdurlayız” dedi.

“TURİZM ACENTASI SAHİBİ BAKANININ RİCASI MI?”

Bursluluk Sınavı ile Kalfalık ve Ustalık Sınavlarını Ağustos ayına erteleme kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı’na seslenen gençler, “YKS ve LGS’ye gireceklerin o sınavlarda gözetmenlik yapacak hocaların virüse karşı antikor geliştireceklerini mi hesaplanmaktadır? Yoksa sokağa çıkma yasağı ile aç kapa oynayanlar kabindeki turizm acentası sahibi turizm bakanının ricasını mı kıramamaktadır? Veliler sınav dolayısıyla tatile girmezse yabancı turizmin de tıkanacağı bir dönemde ne olur sermayenin hali? mi denmektedir. Kar mı Sağlık mı? Para mı? Can mı? sorusu söz konusu olduğunda ibre yine yaşamın aleyhine mi dönmektedir” dediler.

“SINAV ÜCRETLERİ EĞİTİMİN TİCARİLEŞMESİNİN KÖŞE TAŞIDIR”

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sınavlarının yüksek fiyatlar ile başvuru yapılmasına sitemin de olduğu açıklamada “Sınavlar ve alınan ücretler eğitimin ticarileşmesinin köşe taşıdır. Eğitimi sınıfsal eşitsizliğin gerekçesi haline getirmenin aracıdır. Sınav cehenneminin alevini körükleyen ise güvencesizliktir, gelecek kaygısıdır. Güvenceli iş ve gelecek sağlayan düzen sınav hezeyanının panzehirdir. Bizim son kertede istediğimiz gelir ve iş güvencesi eşliğinde toplumsal üretimin eşit olarak paylaşıldığı, birbirimizi rakip ve düşman olarak görmediğimiz toplumsal bir yaşamı garanti edecek bir sosyoekonomik düzendir. Ancak bugünkü felaket koşullarında sınavların en azından yeni vaka yaşanmayan ve pandeminin tamamen aşıldığı bir döneme kadar ertelenmesidir” denilerek açıklama sonlandırıldı.

 

Kadıköy Süreya Operası önünde gerçekleştirilen eyleme HDP İstanbul Milletvekilleri Dilşad Canbaz Kaya ile Musa Piroğlu, Eğitim-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Çayan Çağlık, Güvence Hareketi ve DirenÜniversite Temsilcileri katıldılar.

 

Kaynak: KARŞI MAHALLE

 

(HABER MERKEZİ)

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz