Filistinliler ‘ilhak’ planına karşı yürüdü

0
323

ABD Başkanı Donald Trump’ın Batı Şeria topraklarında öngördüğü “ilhak” planı, Filistinliler tarafından protesto edildi.

Batı Şeria’nın kuzeyindeki Tulkarem’de onlarca kişi Filistin bayrakları ve ilhak karşıtı sloganlarla yürüdü.

Kuzeydeki Nablus, güneydeki Hebron ve merkezdeki Ramallah kentlerinde de benzer gösteriler planlandı.

İsrail’de yeni birlik hükümetinin ABD planı çerçevesinde 1 Temmuz’dan itibaren ilhakı hayata geçirmek için stratejisini sunması bekleniyor.

Filistinliler blok halinde bu planı reddediyor. Filistin Kurtuluş Hareketi Genel Sekreteri Saib Erekat, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Bugün İsrail işgalinin 53’üncü yılı, buna son vermek uluslararası bir sorumluluktur” dedi.

28 Ocak’ta ABD Başkanı Donald Trump tarından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batış Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor.

Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsedilemiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz