Elbistan’da ikinci ekim yem bezelyesi ve fiğle yaygınlaşıyor

0
300

Baklagil ailesinden olan yem bezelyesi; büyükbaş ve küçükbaş hayvanlara çok faydalı olduğundan; özellikle hayvan besiciliğinde önemli bir yer tutuyor. Yem bezelyesi, yüzde 25-30 oranında içerdiği protein nedeniyle hayvancılıkta karma yem olarak büyük öneme sahip. Hem süt, hem de et verimini arttırdığı biliniyor. Yem bezelyesinin en büyük özelliğinden birisi de tarlaya bıraktığı azot miktarının yüksek olmasıdır. Yem bezelyesi, toprağı gübreleyen bir bitkidir. Hayvanların kaba ot ihtiyacı için ekilen soğuğa dayanıklı bir bitki olan yem bezelyesinin en önemli özelliği, erken hasat edildiği için çiftçiye ikinci ürün ekme şansı tanıması. Elbistan’da ikinci ürün almak için en avantajlı bitkiler olarak yem bezelyesinin yanı sıra fiğ de gösteriliyor. Elbistan’da hem hayvanlarının yem ihtiyacını karşılamak hem de ikinci ürün ekerek daha çok gelir elde etmek isteyen çiftçiler, yem bezelyesi ve fiğ üretimine yönelmeye başladı.  Haziran ayı başı itibariyle hasadı yapılan yem bezelyesi ve fiğin yerine silajlık mısır ekilecek.

Elbistan’daki yem bezelyesi hasadıyla ilgili olarak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan değerlendirmede, yeşil olarak biçilen yem bezelyesi genellikle diğer yem bitkilerine göre daha lezzetli olması nedeniyle sağmak hayvanlarda da fazla ve kaliteli süt vermelerini sağladığı belirtildi.

Açıklamada, “Baklagil ve buğdaygil ailelerine ait bu yem bitkisi ayni zamanda protein, karbonhidrat gibi vitaminleri içermesi nedeniyle besleyici özelliği yüksek olan bir yemdir ve dolayısıyla hayvan besicilerinin de tercih ettikleri önemli bir üründür. Yem bezelyesi her zaman diğer yem bitkileri karıştırılarak verilmelidir. Bir tutam verildiğinde zararlı olmaz. Tek başına verildiğinde bol vitamin içerdiğinde hayvanlar için fayda yerine zararlı olur. Diğer yemlerle karıştırılarak verilmelidir. Yem bezelyesi kalsiyum, potasyum olmak üzere birçok vitamin içermesiyle de özellikle süt verimini ve kalitesini artırmaktadır” denildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz