Covid-19 sıcak bölgelerde daha az yayılıyor tezi

0
300

JAMA Network Open adlı tıp dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Covid-19 salgınının özellikle soğuk ve nemli havalara karşı hassas olduğu iddiasına yer verildi. Maryland Üniversitesi Tıp Okulu’na bağlı viroloji enstitüsünden Mohammad Sajadi’nin yer aldığı araştırma ekibi, dünyanın 8’i virüsten oldukça fazla etkilenen 42’si ise daha düşük düzeyde etkilenen 50 şehrine dair verileri inceledi.

Araştırmada, Covid-19 salgınının özellikle 0-10 derece arasında sıcaklık ortalamalarının olduğu, yani daha çok benzer kış iklimlerine sahip kentlerde daha ağır boyutlarda etkili olduğu tespit edildi. Bu kentlerdeki nem oranlarının ortalama yüzde 47 ile yüzde 79 arasında olduğuna da dikkat çekildi.

SICAK VE TROPİKAL BÖLGELERDE YAYILMAKTA ZORLUK ÇEKİYOR

Araştırmada edinilen sonuçlara göre, Covid-19’a neden olan SARS-CoV-2 virüsü soğuk ve nemli havalarda daha fazla yayılabiliyor. Sonuçlar arasında virüsün sıcak veya tropikal bölgelerde yaşayan bireyler arasında yayılmakta zorlandığı tezi de savunuldu.

Aylardır tartışılan SARS-CoV-2’nin mevsimsel olarak değişim gösterip göstermeyeceği konusu üzerinde yapılan araştırmanın makalesinde, bir sonraki aşamanın meteorolojik öngörülerin salgının görüldüğü kentlerde yayılmasının engellenip engellenemeyeceği konusu olduğu belirtildi. Makalede, virüsün görülmesinden sonraki haftalara dair meteorolojik öngörüler sayesinde salgına karşı önlemlerin arttırılmasının etkili olabileceği de vurgulandı. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz