Bursa’da madene karşı çıkan köylülere para cezası ve icra tehdidi

0
303

Bursa Kirazlıyayla’da maden şirketinin projesini istemeyen ve buna karşı direnen köylüleri Yenişehir kaymakamının koronavirüsü fırsat bilerek para cezası ve arazi icrasıyla tehdit ettiği iddia edildi.

Bursa’nın Kirazlıyayla köyünde cevher zenginleştirme tesisinin tanıtım toplantısını yapan Yenişehir Kaymakamı Seyitoğlu’nun projeye karşı direnen köylüleri ‘Her gün ceza yazarım, ödeyemeyecek duruma gelirseniz de ilçe tarıma gönderirim, icra yoluyla arazilerinizi alırlar’ diyerek tehdit ettiği bildirildi.

Kirazlıyayla köyünde maden işleten ve flotasyon tesisi yapmaya çalışan Meyra adlı şirket, yurttaşların tüm itirazlarına rağmen jandarma eşliğinde çalışmalarını sürdürüyor.

“ZEHİR SAÇAN TESİS İSTEMİYORUZ”

Şirketin projesine karşı çıkan köylüler zehir saçan bir tesis istemediklerini belirtiyorlar. Yenişehir kaymakamı jandarmanın sık sık cezayla tehdit ettiği ve çalışma yapılan bölgeye girmesi yasaklanan köylüleri önceki gün görüşmeye çağırdı.

Edinilen bilgiye göre görüşme 1 buçuk saat sürdü. Köylülerin iddiasına göre Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, protestoların sürmesi halinde herkese 3’er bin lira para kesileceğini söyledi. Kaymakam, cezaların ödenmemesi durumunda ise ilçe tarım müdürlüğünün köylülerin arazilerine el koyacağını ifade etti.

“BİZE GELECEK DESTEĞİ ENGELLEMEK İSTİYOR”

BirGün’den Gökay Başcan’ın haberine göre; kaymakamla görüşen bölge sakinlerinden Mustafa Kındıl, Kaymakam Seyitoğlu’nun kendisini ‘kapı kapı dolaşıp, köylüleri protestoya çağırıyormuşsunuz’ diye suçladığını belirtti. Kındıl şöyle dedi: “Bizim kimseyi çağırdığımız yok, tüm köylü hep birlikte topraklarını savunuyor. Kaymakam, ‘Bugüne kadar sabrettim, her gördüğüm de 3’er bin lira ceza keserim’ dedi. Kaymakam Bey’e de söyledim, bu işin peşin bırakmayacağız. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kaymakam, ‘cuma günleri yolları kapatacağını’ söyledi. Diğer bölgelerden bize desteğe gelenleri engellemek istiyorlar.”

“HER GÖRDÜĞÜM YERDE 3’ER BİN LİRA CEZA KESERİM”

Kaymakamın cezaların ödenmemesi durumunda, ilçe tarımın icra yoluyla arazilere el koyacağını söylediğini öne süren yöre sakinlerinden Mustafa Kındıl, şunları söyledi.

“Kaymakam Bey bizi resmen fırçaladı. Her gördükleri yerde 3 bin lira para cezası yazmakla tehdit ediyorlar. Kaymakam ‘Her gün ceza yazarım, ödeyemeyecek duruma gelirseniz de ilçe tarıma gönderirim, icra yoluyla arazilerinizi alırlar’ dedi. Provokatörlükle itham etti, toplumu terörize etmekten, örgütlemekten ceza yazarım, dedi. Biz kendi köyümüzü savunuyoruz.”

KAYMAKAM SORULARI CEVAPLAMADI

Yenişehir kaymakamı, soruları yanıtsız bırakırken, Özel Kalem Müdürü, “Kaymakam beyin icra yoluyla arazilerini elinizden alacağız gibi bir ifadesi söz konusu olamaz. Bu virüs dolayısıyla toplanma ve yürüyüşlerde bazı yasal kurallar dışına çıkılırsa ki onlara özel bir durum da değil bunun da bir cezası vardır diye düşünüyorum” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz