Bachelet: İsrail’in ilhak planı illegal, nokta!

0
256

Bachelet yaptığı yazılı açıklamada, “İlhak illegaldir. Nokta” diye vurguladı. Batı Şeria’nın ister yüzde 30’u, ister yüzde 5’i olsun, ilhakın illegal olduğunun altını çizen Bachelet, bunun onlarca yıla varan şok dalgası yaratabileceği uyarısında bulundu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri, İsrail’i kendi eski üst düzey memurları ve generalleri ile dünyadan gelen çok sayıda sesi dinlemeye çağırırken, ilhakın hem İsrail hem de Filistinlilere son derece zarar vereceğini kaydetti. Bachelet karardan geri dönülmesini isteyerek, “İlhakın net sonuçları öngörülemez ama Filistinliler için, İsrail için ve bölgenin tümü için felaket riskler barındırıyor” dedi.

25 Haziran günü Fransa, Birleşik Krallık, Belçika, Almanya, Estonya, İrlanda ve Norveç ortak bir açıklama ile İsrail’i ilhak planı konusunda uyarmıştı. Yedi ülke adına açıklamada bulunan Fransa’nın BM’deki temsilcisi Nicolas de Riviere, “Uluslararası hukuk nezdindeki zorunluluklarımız ve sorumluluklarımız gereğince, ilhakın İsrail ile geniş ilişkilerimiz üzerinde sonuçları olacak” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve Arap Birliği tek ses olarak İsrail’i ilhak projesinde vazgeçmeye çağırmıştı.

İsrail’in Batı Şeria’nın önemli bir bölümünü ilhak planının hayata geçip geçmeyeceği ve nasıl bir yol izleneceği henüz netleşmedi. İsrail’de Benyamin Netanyahu ile eski rakibi Benny Gantz arasında kurulan birlik hükümeti anlaşmasına göre, hükümetin 1 Temmuz’da ilhak planına ilişkin stratejisini açıklayabilir.

ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin hazırladığı plan, Filistin’in önemli bir bölümünün ilhak edilmesini içeriyor. 28 Ocak’ta Trump tarafından açıklanan plan, 1967’den beri işgal altındaki Batı Şeria’da kurulan Yahudi kolonileri ve Ürdün Vadisi’nin ilhak edilmesini öngörüyor. İsrail’in doğu sınırı bu şekilde belirleniyor. Plan, Kudüs’ü de İsrail’in “bölünmez” başkenti olarak tanırken, Doğu Kudüs’ün varoşlarında bir Filistin başkenti kurulmasını öneriyor. Doğu Kudüs de 1967 yılından beri İsrail işgalinde.

Filistin halkının elinde mevcut durumda Gazze Şeridi ile Batı Şeria bulunuyor. Ancak Batı Şeria’daki yasadışı İsrailli yerleşimler o denli yaygın hale getirildi ki, artık Filistin açısından toprak bütünlüğünden bahsetmek zor görünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz