Antarktika’nın kara ekosisteminde mikroplastikler bulundu

0
266

Yapılan bir araştırmaya göre bilim insanları çok küçük kara antropodları olan collembolaların (sıçrar kuyruklular) bağırsaklarında polistiren parçacıkları buldu. Araştırma Biology Letters dergisinde yayınlandı.

Plastik partikülleri daha önce, bilinen en derin yer olan Marianna çukuruna kadar okyanusların dört bir yanında canlı organizmalarda plastik partikülleri bulunmuştu.

Ancak araştırmaya göre karasal bulaşma geniş bir şekilde gözardı edildi. Bilim insanları Antarktika’da bilimsel araştırma istasyonları, askeri altyapılar ve hatta turizm istasyonlarının varlığı nedeniyle kirlenmenin en fazla bulaştığı bölgelerden biri olan Kral George Adası kıyılarındaki durumu inceledi.

Kızılötesi görüntüleme teknikleri ile yapılan incelemeler sonucunda collembolalarda polistiren izlerine rastlandı. Bilim insanlarına göre, Antarktika’nın yüzde birinden azını temsil eden, buzlarla kaplı olmayan parçada yoğun bir şekilde varlık gösteren collembolalarda mikroplastiklerin bulunması, İnsanların yarattığı bu maddelerin topraktaki beslenme zincirine de derinliğine sızdığı anlamına geliyor. Bilim insanları, “Bu da, zaten iklim değişiklikleri ve artan insan faaliyetleri ile karşı karşıya kalan kutup ekosistemleri için potansiyel yeni bir stres faktörü oluşturuyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz