Alevi kadınlar Adana’da 33 canı andı: Ateşte semaha duranları unutma, unutturma!

0
297

Alevi kadınlar Adana’da, Demokratik Alevi Derneği (DAD) Adana Şube binasında, Sivas Katliamı’nın 27’nci yıldönümü nedeniyle yaşamını yitiren 33 canı andı.

2 Temmuz 1993 yılında gericiler tarafından gerçekleştirilen Sivas Katliamı’nın 27 yılı dolayısıyla Alevi kadınlar bugün Demokratik Alevi Derneği (DAD) Adana Şube binasında, yaşamını yitiren 33 canı andı.

DAD Adana Şube binasında yapılan anmaya çok sayıda kadın katılırken, anma çerağ uyandırarak ve saygı duruşu yapılarak başladı.

Anmada konuşan DAD Adana Şubesi Eşbaşkanı Sevgi Avcı, “Her ölüm acıdır, her öldürülme şekli insanlık dışıdır ama yakarak insan öldürmek başkaca bir vahşettir. Sivas’a katliam demek yetmez, Sivas, insanlığın yakılarak katledildiği yerdir” dedi.

Katliamı yapanların ceza almadığını ifade eden Avcı,”Alevi kadınlar olarak vicdanlara tekrar dokunup tekrar hatırlatıyoruz ki, insan yakmak insanlık suçudur, bu suçu unutmayın” ifadelerini kullandı.

Açıklamaya şöyle devam edildi:

“Bundan tam 27 yıl önce Madımak Otelini’nin kapısına dayananlar, vicdanlarını kapatıp, dillerini nefrete bulayarak ‘Yakın’ diyordu. Yakın çağrıları içinde , birileri benzin döküp tutuşturdu otelin perdelerini. Tutuşmuştu içinde Sivas şehrine emanet canların bulunduğu Madımak Oteli. Tüm dünya tarihe açılan kara sayfanın, böyle bir insanlık ayıbının tanığı olmuştu televizyonlardan verilen canlı yayınla.
İnsan yakmanın nasıl bir açıklaması olabilir, hangi vicdana sığar? Böyle bir vahşeti kim nasıl, hangi gerekçeyle yapabilir? Bunun hiçbir gerekçesi olamaz ki.
Hasret Gültekin, bir gün önce kentte dağıtılan bildirileri okuduğunda “Ne yapacaklar yakacak halleri yok ya bizi” demişti.
Oysa yaktılar 33 canımızı. Temmuzun sıcağında vicdanını ile bir bağı olmayanlar. Kadınları yaktılar, çocukları yaktılar, zakirleri, sanatçıları yaktılar…
O gün, ‘Suyun da bir canı var’ deyip ateşe su dökmeyenlerin bedenleri ateş ile nefessiz bırakıldı.

“YAKARAK İNSAN ÖLDÜRMEK BİR BAŞKA VAHŞETTİR”

‘Kalanlar, ölenler için şiirler yazar’ dediler ve ateşle gelecek olan ölümün soğukluğunu mızıka çalarak beklediler. Yakılacağını biliyormuş gibi, önceden türküsünü yakıp ”Akarsu’yum yansam da, kül olup savrulsam da, bazı bazı gülsem de, yine gönlüm hoş değil” diyerek.
Her ölüm acıdır, her öldürülme şekli insanlık dışıdır ama yakarak insan öldürmek başkaca bir vahşettir. Sivas a katliam demek yetmez, Sivas, insanlığın yakılarak katledildiği yerdir.
27. Yılında hala yakan zihniyet ceza almadı. Bunca tanığa rağmen, insan yakanların cezasız kalması için dünyanın en uzun davası haline getirilen Sivas davası, ya zaman aşımına uğratıldı ya da katiller serbest bırakıldı. Firari sanıklar ise bir türlü bulunamadı. Sonuc ne olursa olsun, gerçek olan bu katliamın toplumun vicdanındaki terazisidir. Alevi kadınlar olarak vicdanlara tekrar dokunup tekrar hatırlatıyoruz ki, insan yakmak insanlık suçudur, bu suçu unutmayın.”

PİRHA/ ADANA

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz