Maraş’ın Terolar Köyü’nde salgına karşı tedbirli çalışma sürüyor

0
406

Maraş’ın Terolar Köyü sakinleri, koronavirüs sürecini evlerinde, kendilerini sosyal çevreden arındırarak atlatmaya çalışıyor. Köylüler, fiziksel mesafeyi koruyarak işlerini yaptıklarını belirterek, sağlıklı ve huzurlu günler temennisinde bulundular.

Tüm dünyada etkisini sürdüren yeni tip koronavirüs Covid-19 salgını devam ederken, hayat her şeye rağmen devam ediyor.

Maraş’ın Pazarcık İlçesine bağlı Terolar Köyü’nde, koronavirüs ile mücadelenin yanı sıra çalışmalar sürüyor. Köy sakinleri, kendilerince aldıkları önlemlerle köy dışı ile sosyal bağlarını durdurarak kendi karantinalarını yarattılar. Ancak köyün ana geçim kaynağı olan çiftçiliği bu yıl gerçekleştiremeyeceklerini belirten köylüler devletten yeterli destek alamadıklarını dile getirdiler. 

“BİN LİRA BAHŞİŞLE İŞİ GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Hükümetin kırsal yörelerde yaşayan vatandaşlara yönelik herhangi bir somut adım atmadığını belirten Terolarlılar, “Geçim kaynağımız hayvancılık, böyle bir süreçte hayvancılık yapamıyoruz, hayvanlarımızı besiye götüremiyoruz. Evlerimizden çıkamıyoruz. Mazotta indirim yapılmış, gübrede indirim yapılmış ama kriz başını almış gitmiş. Bin lira ile milletin gönlünü almaya çalışıyorlar, işi geçiştirmeye çalışıyorlar ama sonrasında milletinde de anasını ağlatırlar” ifadelerini kullandılar. 

“SIKINTI ÇEKİYORUZ”

35 yıldır Terolar’da yaşayan Döne Göksungur, “Dünyanın her yerinde vardır ama zaten Türkiye’de 18 yıldır koronavirüs vardır. O koronavirüsü halkı susturup cezaevine koyuyor, bu koronavirüs halkı  öldürüyor. İkisinin de birbirinden hiçbir farkı yoktur. Köy halkını koronavirüsün etkileyeceğini düşünmüyorum. Köy insanlarımız tedbirlerini alıyorlar, gerek sağlık gerekse temizlik konusunda önlemlerini almaya devam ediyorlar. Köy halkımız duyarlı bu konuda. Kendi adıma konuşayım ben koronadan korkmuyorum, korona benden korksun. Köy halkının sokağa çıkma yasağından etkileniyor, alışverişlerinden dolayı etkileniyor. Arabası olan alışverişini yapıyor ama toplu taşıma olmadığı için arabası olmayan köylüler sıkıntı yaşıyorlar. Ne yapılacaksa biran önce yapılmalı. Sokağa çıkma yasakları konusunda vatandaşlar düşünülerek daha duyarlı kararlar alınmalı” dedi.

KÖYLÜLER ORTAMDAN MEMNUNLAR

Köylüler, köy sakinlerinin uzaktan da olsa birbirleri ile dayanışma içerisinde olduklarını ve iletişimde olduklarını belirterek, şöyle devam ettiler:

“Köy sakinlerimizin birbirleri ile olan dayanışması fakirin de kendi yağında kavrulmasını sağlıyor. Köyümüzde güvende hissediyoruz kendimizi. Köyde hareket içerisindeyiz. Köy işleri bize spor yaptırıyor. Yürüyüş yapıyoruz, hayvanlarla ilgilenip onları gezdiriyoruz. Hayvanlarımızı yemliyoruz. Kahvaltımızı yapıyoruz. Kazmamı alıp bahçemi kazıyorum. Tavuklarla uğraşıyoruz.”

İki dönem köy muhtarlığı yapan bir yurttaş da, “Tarım ile uğraşıyoruz. İlaçlamamızı yaptık. Gübreleme yaptık. Sokağa çıkma yasağı geldikten sonra da oturuyoruz evimizde. Sosyal teması en aza indirgedik. Şimdi sadece kendimizi korumaya çalışıyoruz” dedi.

“OT BİÇERKEN BİLE SOSYAL MESAFEYİ KORUYORUZ”

Köylüler güncel yaşamlarının içerisine uyarladıkları korona önlemleri ile işlerini yapmaya devam ediyorlar.

 “Ot biçerken bile sosyal mesafeyi koruyoruz. Salçalık biberleri, pul biberi ektik koronadan önce. İnsanlardan uzaklaşmaya çalışıyoruz. Kendi bahçemizde kendi işimizi yapıyoruz. Yediğimiz her şeyi kendimiz üretiyoruz. Bunun için çok daha dikkatli oluyoruz.”

Köylüler her şeye rağmen yaşamın devam edeceğini, gelecek hayatların daha iyi ve yaşanılabilir olması adına üzerlerine düşenin en iyisini yapmak için daha çok dirençli olacaklarını belirterek sağlıklı ve huzurlu günler temennisinde bulundular.

Mehmet KOCAMER/MARAŞ

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz