Covid-19 önlemleri Avrupa’da kurtarıyor, Afrika’da öldürüyor

0
333

Ocak ayından bu yana tüm dünya Covid-19 salgını nedeniyle diken üstünde yaşıyor. Başta salgın vakalarının fazla olduğu gelişmiş Avrupa ve Amerika ülkelerinde olmak üzere neredeyse ekonomik ve sosyal yaşam durmuş durumda. Ancak bugün dünyayı durma noktasına getiren Covid-19’dan çok daha ağır ama önemli bir kısmının tedavi ile aşısı bulunan salgın ve hastalıklar her yıl gelişmekte olan ülkelerde on milyonlarca kişiyi öldürüyor. Sıtma, kızamık, zatürre ve daha birçok hastalığın ilk kurbanları da çocuklar.

AŞILAR YAPILAMIYOR

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından geçtiğimiz ay yapılan bir açıklamada, Covid-19 salgını gerekçesiyle yüz milyonlarca çocuğun hayatını kurtaracak kızamık aşılarının askıya alındığına dikkat çekmişti. Açıklamada, 117 milyon çocuğun bu hastalığa yakalanacağı ve bunun birçok hayatı riske atmak anlamına geleceği uyarısı yapılmıştı.

UNICEF verilerine göre, 2018 yılında en az 140 bin kişi kızamıktan dolayı yaşamını yitirdi. Bunlar arasında önemli bir kısmı 5 yaşın altındaki çocuklardı. Oysa bu hastalığın aşısı on yıllardır var ve yapılması gereken tek şey çocukların aşılanması veya hastaların uygun tedavilere erişmesinin sağlanması. 

TEDAVİSİ OLAN HASTALIKLARDAN 800 BİN ÖLÜM

Her gün büyük çoğunluğu Afrika’da olmak üzere 800 bin kişi ise, zatürreden dolayı hayatını kaybediyor. Yani eğer zaten var olan tedaviler yapılsa bu kadar kişinin yaşamını yitirmesi engellenebilir. Zatürre tedavisinde kullanılan etkili ilaçların aslında oldukça uygun fiyatlarla satılması da bir diğer önemli nokta.

Dünya genelinde en fazla ölüme yol açan enfeksiyon hastalığı olan verem ise, yılda yaklaşık 10 milyon kişiye bulaşıyor. Tedavisi de olan bu hastalıktan her yıl 1,5 milyon kişi hayatını kaybediyor.

COVİD-19’A ÜÇ AYDA 100 AŞI DENEMESİ, VEREME 100 YILDA 3

20’inci yüzyılın başlarında bulunan ilk ve tek verem aşısından bu yana hiçbir şey yapılmış değil ve söz konusu aşı sadece küçük yaştaki çocuklarda etkili oluyor.

Stop TB adlı tüberkülozla (verem) mücadele amaçlı kuruluşun verilerine göre, yeni ve yetişkinlerde etkili olacak bir aşının geliştirilmesi 500 milyon dolara mal olacak.

‘Aynı anda zenginleri de öldürebildiği için’ Covid-19 için büyük bir telaş yaşanıyor. Aradan geçen sadece 3 aylık süreçte tüm dünyada bu hastalığa yol açan virüsü yenecek aşı için şu anda 100’ün üzerinde laboratuvar çalışıyor. Tüm bu laboratuvar deneyleri birçok gelişmiş ülkede devletler tarafından mali olarak destekleniyor.

Ama bir asır aradan sonra halen vereme karşı daha etkili bir aşı bulmak için halen süren deneylerin sayısı ise, sadece 3. Zira verem, zatürre gibi hastalıklar halk dilinde de dendiği gibi ‘yoksul hastalıkları’.

2014-2016 arasında birçok Batı Afrika ülkesinde on binlerce kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Ebola hastalığına karşı aşı ise, 6 yıl aradan sonra onaylanabildi. Bu yılın ocak ayına kadar 1 yılı aşkın bir süre Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde binlerce kişiyi öldüren de Ebola idi. Üstelik Ebola salgınında ölümlerin vakalara oranı üçte birin üzerinde.

COVİD-19 ÖNLEMLERİ BİR YERDE KURTARIYOR, DİĞERİNDE ÖLDÜRÜYOR

Geçtiğimiz ay Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafında yapılan bir açıklamaya göre, Covid-19 salgınına karşı alınan önlemlerle birçok Afrika ülkesinde sıtma tedavisi ve cibinlik dağıtımı gibi birçok faaliyet durma noktasında geldi.

Her yıl Afrika’daki en önemli sorunlardan biri de diğer birçok salgın ve hastalıkla mücadelenin Covid-19 önlemleri nedeniyle aksaması. Yasakların uzun sürmesi ve tıbbi yardımların ulaştırılmasının aksaması halinde bu yıl sadece sıtmadan ölümlerin iki katına çıkarak 770 bin cana mal olacağı uyarısında bulunmuştu.

GIDA SORUNU SAĞLIĞI DA ETKİLEYECEK

Afrika ve Asya’da yoğunlaşan yoksulluğu daha da arttıracak olan bu yılki ekonomik kriz, aynı zamanda yüz milyonlarca kişinin kötü beslenmesine neden olacak. Bu ise bu kişilerin bazı hastalıklara karşı daha az dirençli olmalarına yol açacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz