Amazonlardaki ormansızlaştırma en yüksek seviyede

0
282

Yayınlanan bir rapora göre, Amazonlardaki ormansızlaşma tarihin en yüksek seviyesine ulaştı.

Raporda bölgenin uydu fotoğrafları da yayınlandı. 2020 yılının ilk 4 ayında 1.202 kilometre karelik ormanlık alan tamamen yok oldu.

Bu yılkı ormansızlaştırma oranı, geçtiğimiz yılın ilk 4 ayına göre, yüzde 55 daha fazla. Bu rakamlar ise Amazonlar için çok kara bir sürecin başladığı anlamına geliyor.

2008 yılından bu yana kayıt altında tutulan oranlara göre, Amazonlardaki ormansızlaştırma oranı geçtiğimiz yıl yüzde 85 olarak hesaplanıyordu. Bu yılki rakamlar ise korkutucu düzeyde.

Brezilya Amazonların yüzde 60’lık bir bölümüne sahip. Dünyanın akciğerleri konumundaki Amazon ormanlarına ilişkin, son açıklanan verilerle birlikte Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro’nun da seçim döneminde verdiği sözleri hiçbir şekilde yerine getirmediği açık bir şekilde görülüyor.

Bolsonaro’nun devlet başkanlığının ilk yılı 2019 boyunca Amazon ormanlarında hesaplanamayacak oranda orman yangını çıktı. Bu yangınlar bölgeye çok ciddi zarar verdi.

Amazonların yok edilmesinin başlıca sebepleri arasında bilinçsiz bir şekilde ağaç kesimi, maden arama ve tarım alanı açma gösteriliyor. Ancak bu bölge uluslararası yasalarla koruma altında.

Bolsonaro bölgedeki ormansızlaştırma çalışmalarına karşı orduyu 11 Mayıs, 10 Haziran tarihleri arasında bölgede görevlendirirken, çevre savunucuları ise bütçenin ve imkanların arttırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz