Kolombiya’da gösteriler: Bogota’da sokağa çıkma yasağı

0
338

Ağustos 2018’den bu yana iktidarda olan aşırı sağcı İvan Duque’e karşı işçi sendikalarının çağrısı ile yapılan grev ve yürüyüşlere, öğrenciler, yerliler, çevre savunucuları ve muhalefet de katılıyor. Genel grev kapsamındaki gösterilerde dün en az üç kişi hayatını kaybederken, hükümet, baskıları arttırıyor.

Başkent Bogota’da ise, olaylardan istifa eden bazı kriminal kesimlerin yağma ihtimali olduğu iddiasıyla sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ekolojist belediye başkanı Enrique Penalosa, yerel saatle 18.00 ile 06.00 arasında bazı semtlerde sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

ÜÇ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Aşırı sağcı Cumhurbaşkanına karşı eylemler perşembe günü başlamıştı. Ülke genelinde bir milyon kadar kişi sokağa çıkmıştı.

Dün gün içinde olayların durma noktasına geldiği iddia edilse de en az üç kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Özellikle hükümet binalarının olduğu semtte bulunan Bolivar Meydanı ve çevresinde tencere ve tavalarla düzenlenen gösterilere sert müdahalede bulunulmuştu.

Ancak Kolombiya medyası, sendikaların eylemleri esnasında birçok mağazanın yağmalandığını savunuyor. Eylemlerde çok sayıda provokasyonun yaşanması ardından Genel İş Sendikası Başkanı Julio Roberto Gomez, eylemlerine son verdiklerini ve perşembe günü yaptıkları büyük katılımlı gösterilerin sonrasındaki eylemlere destek vermeyeceklerini duyurdu.

Olaylara müdahale için 20bin kadar polis görevlendirildi. Yaşanan olaylarda şimdiye kadar 3 kişi hayatını kaybederken, 300’e yakın gösterici ve polis de yaralandı. Ülke genelinde yüzlerce kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor.

BİRÇOK KESİMİN TEPKİLERİ BİR ARAYA GELDİ

Aşırı sağcı Ivan Duque, özellikle FARC gerillalarıyla barış anlaşmasına karşıtlığıyla biliniyordu. Duque ayrıca, çalışanların ve geçim sıkıntısı çeken geniş kesimlerini taleplerini göz ardı etmekle suçlanıyordu. Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele adıyla sıkı bir güvenlik politikası izleyen Duque, iş piyasasını esnekleştirerek, çalışanlar aleyhine politika yürütmekle suçlanıyor. Emeklilik yaşını arttırma ve emeklilik fonlarını özel sigortalar lehine gevşetme politikaları da tepki çekiyordu.

Eylemlere daha fazla hak talep eden yerli halklar ile yüksek öğrenime daha fazla yatırım yapılmasını isteyen öğrenciler destek veriyordu.

Ülkedeki birçok kesim ise, 2016’daki barış anlaşmasının şartlarının yerine getirmeyen ve bundan dolayı birçok eski FARC gerillasının yeniden silahlı mücadeleye başlamasına neden olan Ivan Duque’ye tepkili.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz