Corbyn kazanırsa yeni Brexit referandumunda tarafsız kalacak

0
327

İşçi Partisi (Labour) ldieri Jeremy Corbyn, önümüzdeki ay yapılacak erken genel seçimleri kazanması halinde normal sürenin üzerinden 8 ay geçmesine rağmen halen gerçekleşmeyen Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış (Brexit) kararını yeniden halka sunmak istiyor.

Brexit’in yeniden referanduma sunulması halinde tarafsız kalacağını söyleyen Corbyn, amacının ortaya çıkacak bir sonucun güvenilirliğini sağlamak olduğunu savundu. Corbyn, olası bir ikinci referandumda tarafsız kalmasının ülkenin Brexit konusunda ‘sonu gelmeyen’ tartışmalara son verme amaçlı olduğunu belirtti.

Corbyn, aralık ayındaki seçimlerde kazanması halinde AB ile yeni bir Brexit anlaşmasını müzakere ederek, en geç 6 ay içinde bu anlaşmayı referanduma sunmayı vadediyor. Corbyn, söz konusu referandumda halka ‘Brexit’in iptali’ seçeneğini de sunmayı planlıyor.

Jeremy Corbyn’in seçimlerde çoğunluğu elde edememesi halinde İskoçya Ulusal Partisi (SNP)’nin desteğine ihtiyacı var. Ancak SNP lideri ve İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, İskoçya’nın bağımsızlığına dair olası bir referanduma 2022’den önce izin vermeyeceğini ilan eden Corbyn’nin tutumuna tepki göstermişti.

Haziran 2016’daki Brexit referandumuna katılım yüzde 72 ile düşük kalmış ve AB’den çıkışı isteyenler yüzde 52’ye yakın bir oyla zafer kazanmıştı. Büyük Britanya’yı oluşturan ülkelerden İngiltere ve Galler’de ‘evet’ oyu çoğunluğa ulaşırken, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da çoğunluk AB’de kalınmasını istiyordu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz