Afrika tropikal florasının üçte biri yok olma tehdidi altında

0
333

Dergi, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin (UICN) tehdit altındaki türlere ilişkin hazırladığı “kırmızı liste”yi referans alıyor. Bu liste kuşlar ve memeli hayvanlara ilişkin göreceli olarak tam bir liste olarak öne çıksa da, bitkilerin yüzde 10’undan daha azını kapsıyor. Yeryüzünde 350 bini aşkın bitki türü olduğu tahmin ediliyor, bu nedenle bir liste oluşturmak oldukça zor bir iş olarak görülüyor.

Fransız Kalkınma Araştırmaları Enstitüsü botanikçisi Thomas Courveur, bu problemi aşarak, 22 bin aşkın tropikal Afrika bitki statüsünün otomatik analizini yaptı. Bunun için, bir Fransız kurumu olan biyoçeşitlilik üzerine araştırmalar vakfının tuttuğu Rainbio üssündeki verileri kullandı.

Çıkan sonuca göre, türlerin yüzde 32’si, diğer bir ifadeyle 7 bine yakın bitki türü, muhtemelen veya potansiyel olarak, UICN’nin kabul ettiği iki kritere göre tehdit altında bulunuyor. Bu iki kriter, bitki nüfusunun boylarındaki son küçülme ve coğrafik dağılımını ilgilendiriyor.

Bu duruma en açık bölgelerin Etiyopya, Tanzanya’nın merkezi, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin güneyi ve Batı Afrika ormanları olduğu belirtiliyor.

Araştırmacılar, bu hızlı yöntemin “büyük miktarda tür için kırmızı liste değerlendirme sürecini geliştirmek açısından az külfetli bir yöntem” olduğunu kaydediyor.

Thomas Couvreur, yaptığı yazılı açıklamada Afrika’daki tüm bitki türlerini değerlendirmek için uluslararası önemli bir çabanın gerekli olduğunun da alını çiziyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz