ABD, Twitter, Facebook ve Instagram’a ‘İran’ çağrısı

0
341

İran’da benzine getirilen zamma karşı bir haftayı aşkın bir süredir protesto eylemleri var. Rejim de interneti neredeyse tamamen kesti. Bloomberg’e bir mülakat veren ABD’nin İran elçisi Brian Hook, “Derinliğine iki yüzlü bir rejim. İnterneti keserken, hükümeti sosyal ağlarda tüm bu hesapları kullanıyor” dedi.

Elçi “Sosyal ağ şirketleri olan Facebook, Instagram ve Twitter’i dini lider (Ali) Hamaney, Dışişleri Bakanı (Cevad) Zarif ve Cumhurbaşkanı (Hasan) Ruhani’nin hesaplarını, kendi halkına interneti geri verene kadar askıya almaya çağırıyoruz” dedi.

İran’da protesto eylemleri 15 Kasım’da benzin fiyatlarının üç katına çıkarılması ardında aynı gün başladı. Eylemlerden bir gün sonra da internete erişim kesildi. Resmi bilançoya göre 5 kişi, Af Örgütü’ne göre 100’ü aşkın kişi, muhalif kaynaklara göre ise en az 250 kişi hayatını kaybetti.

Hook, “Rejim interneti kesti çünkü tüm ölümleri ve ülke genelinde binlerce kişiye uyguladığı trajedileri gizlemeye çalışıyor” dedi.

Cuma günü ABD, İran İletişim Bakanı Muhammed Cevad Azari Jahrumi’ye “internet sansüründeki rolü” nedeniyle yaptırım kararı aldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz