Suriye operasyonu 9. gününde: Bugün ABD heyeti ile görüşülecek

0
301

Türkiye’nin Suriye operasyonu 9. gününde devam ediyor. Çatışmalar yer yer sürerken ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ankara’daki temasları dikkatle izleniyor.

Türkiye’nin Suriye’nin Kuzeydoğusuna yönelik başlattığı askeri operasyon bugün 9. gününde. TSK ve ÖSO, Tel Abyad’ın batı ve güney hatlarında ilerleyişini sürdürüyor. Resulayn’da bazı hedefler top atışlarıyla vurulurken çatışma ve patlama seslerinin Ceylanpınar’dan duyulduğu belirtiliyor.

SÜLEYMAN SOYLU: TEK BİR SİVİL GÖSTERSİNLER

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Avrupa’dan operasyona ilişkin dile getirilen sivil ölümleri eleştirilerine “Avrupa ayağa kalktı, diyor ki ‘Siz bir harekat yapıyorsunuz, burada sivilleri öldürüyorsunuz.’ Tek bir sivil göstersinler. Koskoca Avrupa, terör örgütünün rehberliğini kendisine yol tutmuş. Bu nasıl akılla izah edilebilir” yanıtını verdi.

TRUMP’IN ULUSAL GÜVENLİK DANIŞMANI, İBRAHİM KALIN VE ÇAVUŞOĞLU İLE GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, dün Türkiye’ye gelen Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O’Brien ile görüştü. Görüşme 1,5 saat sürdü. Görüşme sonrası açıklama yapılmadı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Robert O’Brien ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Çavuşoğlu, O’Brien ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey arasında Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan görüşme 45 dakika sürdü. Dün planlanan ancak bugün gerçekleşen toplantıda Türkiye’nin Suriye operasyonu ve Trump’ın Erdoğan’a yazdığı mektup konuşuldu.

KRİTİK GÖRÜŞME BUGÜN

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da bugün Ankara’da temaslarda bulunacak. Trump, Pence ve Pompeo’nun yer aldığı heyetin ateşkes talep edeceğini söylemişti. İletişim Başkanı Fahrettin Altun da Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pence ve beraberindeki heyetle görüşeceğini açıklamıştı.

TRUMP’IN ERDOĞAN’A YAZDIĞI MEKTUP TARTIŞMA YARATTI

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kongre üyeleri ile yaptığı toplantıda Erdoğan’a Türkiye’nin operasyona başladığı 9 Ekim tarihinde mektup yazdığını söylediği bildirildi. Ortaya çıkan mektupta Trump Erdoğan’a “binlerce kişiyi katletmekten sorumlu olmak istemezsin”, “Sert adam olma. Aptallık etme” ifadelerini kullanıyor. Trump yolladığı mektupta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) lideri Mazlum Kobani’nin de kendisine bir mektup yazarak Türkiye ile müzakere etmek istediğini ve bazı tavizler vermeye hazır olduğunu söylediğini aktardı.

BAKAN GÜL: TÜRKİYE 9 EKİM SAAT 16.00 İTİBARIYLA GEREKEN CEVABI VERMİŞTİR

Trump’ın Erdoğan’a yazdığı mektuba dair açıklama yapan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, “Yetkili resmi makamlarca bir açıklama yok. Ama bu tür tavırlar Türkiye’ye karşı küstahça bir dil veya harekata karşı yapılan kınamalar, eleştiriler tüm bu üsluplara karşı Sayın Cumhurbaşkanımız ve Türkiye Cumhuriyeti, 9 Ekim saat 16.00 itibariyle gereken cevabı vermiştir” dedi.

Gül ayrıca, Halkbank ile ilgili yargı sürecinin başlatılmasına dair “Halkbank’la ilgili açılan dava hukuki olmaktan ziyade, siyasi olduğu açıktır. Zamanlaması itibariyle de tam da Türkiye’ye yaptırımların konuşulduğu süreçte olması manidardır” değerlendirmesinde bulundu.

“KÜRTLER MELEK DEĞİL” AÇIKLAMASI

Dün gazetecilere açıklama yapan Trump, “Türkiye Suriye’ye girdi. Türkiye Suriye’ye girerse bu Suriye ile Türkiye arasındadır. Bazı aptalların sizin inanmanızı istediği gibi Türkiye ile ABD arasında değildir” dedi. Trump, ABD askerlerinin zarar görmeyeceğini, artık bunu çözmenin Suriye, Türkiye ve Rusya’ya kaldığını söyledi. Trump Kürtlerin “melek” olmadığını ifade ederek “PKK’nın IŞİD’den muhtemelen daha büyük bir terör tehdidi olduğunu” dile getirdi.

Trump ayrıca kendisini eleştiren Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham’e sert tepki gösterdi. “Lindsey Graham gelecek bin yılda başkalarının savaşını savaşan binlerce askerle Ortadoğu’da kalmak istiyor. Ben Ortadoğu’dan çıkmak istiyorum” diyen Trump’a Graham, başkanlık dönemindeki en büyük hatayı yaptığı yanıtını verdi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz