Mısır’da protestolar ardından yakıt fiyatları düşürüldü

0
280

Eylül ayı ortasında Kahire ve bir çok kentte beklenmedik protesto eylemleri gerçekleşti. BU eylemler İspanya’da sürgündeki iş insanı Muhammed Ali’nin sosyal ağlar üzerinde yaptığı çağrılarla tetiklenmişti. Ali, Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi ve orduyu yolsuzluk ve kamu paralarını yağmalamakla suçlayarak, gitmelerini istemişti.

Petrol Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada petrol fiyatlarının belirlenmesinden görevli komitenin iç pazarda litre başına petrol fiyatının 25 kuruşa düşürülmesine karar verdiğini bildirdi. Bu çerçevede farklı mazot kategorilerinde de fiyat indirimine gidildi.

Mısır yönetimi, halk için ağır bir sonuç doğuran ekonomik reform programı kapsamında yakıt fiyatlarını düzenli olarak arttırmıştı. Bu politika, 2014’te Sisi’nin iktidara gelişi ardından hayata geçirilmişti. Kemer sıkma politikaları, IMF’nin Kasım 2016’da verdiği 12 milyar dolarlık borçla bağlantılı olarak dayatıldı. Mısır, üç yıla yayılan borç paketinin son dilimini Ağustos ayında aldı.

Bu ekonomik reformların hayata geçirilmesinden bu yana, hayat pahalılığı da arttı. Ülkede zaten her üç kişiden biri yoksulluk sınırı altında yaşıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz