Marianne: Türkiye’den ziyade Fransa NATO’dan çıkmalı

0
346

Derginin yazı işleri müdür yardımcısı Jack Dion, Türkiye’nin NATO’dan çıkarılmasına ilişkin çağrılara dikkat çekerek, çarpıcı bir değerlendirmede bulundu.

Editör yazısında şu ifadeler dikkat çekti: “Erdoğan’ın Suriye Kürtlerine karşı saldırısından sonra, 1952’den beri üyesi olan Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması talebiyle sesler yükseldi. Talep, tamamen saygı duyulacak insani prensipler adına dile getirildi. Erdemlilikleri kimse tarafından reddedilemez kişiler tarafından bu talep formüle edildi.”

NATO’nun bahsedilen değerleri hak etmediğini ve mevcut durumda gerçek bir soruyu gölgelediğini kaydeden Dion, “Fransa bu armadada ne yapıyor?” diye sordu.

Dion şöyle devam etti: “Doğrusu, Türkiye değil Fransa’nın burada yeri yok. Kısa bir süre önce Brüksel’deki Avrupa zirvesi çıkışında açıklamada bulunan Emmanuel Macron, Ankara sultanının ihlallerini kınadı, ‘delilik’ demekten çekinmedi. Cumhurbaşkanı, bunun ‘Batı ve NATO’nun bölgedeki ağır hatası’ olduğu tepkisinde bulundu. Atlantik İttifakı’nın işleyişini sorgulayarak şunları ekledi: ‘Bu kalıcı şekilde güvenirliğimizi zayıflatıyor’. Ve doğrudan ABD’yi hedefleyerek şunlara vurgu yaptı: ‘İttifaklarımız olsa bile artık başkalarını azınlık ortakları olamayız’.”

Dion, “Uluslararası alanda sesini yeniden duyurmak ve Amerikan gölgesinden kalmak istemeyen bir Avrupa’nın gelişmesine katkıdan bulunmak için (NATO’dan) çıkması gereken Fransa’dır” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz