Katalanlar beş gündür sokaklarda

0
305

Eylemlerin beşinci gününde İspanya ile Fransa arasındaki karayolu her iki yönden bloke edilmiş durumda.

İspanya İçişleri Bakanlığı, Girona yakınındaki La Jonquera’da ulusal yolun eylemciler tarafından kapatıldığını bildirdi.

Bölgenin başkenti Barselona’da Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece şiddetli protesto eylemleri devam etti.

Katalanlar, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin bağımsızlıkçı yöneticileri mahkum etmesine isyan ediyorlar. Mahkeme, Pazartesi 12 yöneticiden 9’una 9 yıldan 13 yıla varan hapis cezaları verilirken, 3 yöneticiye de onbinlerce euro para cezaları verdi.

Bu Cuma günü Katalonya’nın bir çok bölgesinden binlerce kişinin “özgürlük yürüyüşü” adı altında Barselona’ya ulaşması bekleniyor. Genel grev kapsamında saat 15.00’te büyük bir yürüyüş öngörülüyor.

İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska, Katalonya’da 97 kişinin gözaltına alındığını, 194 polisin ayralandığını açıkladı. Bakanlık, yaralanan yüzlerce göstericiden bahsetmedi.  Sağlık kaynaklarına göre sadece Çarşamba günkü eylemlerde en az 96 kişi yaralandı. 

12 yönetici, 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlemekten yargılanıyorlardı. 1 Ekim 2017’de referandum yapılmış, aynı yıl 27 Ekim’de Katalonya Parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti. Referandum sırasında benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürüten merkezi Madrid yönetimi, bağımsızlık referandumu ardından Katalonya yönetimine el koymuştu. Daha sonra yapılan seçimlerde yeniden bağımsızlıçı partiler özerk bölge hükümetinin başına geçmişti. 

Genel seçimlere ise bir aydan az bir zaman kaldı. Sağcılar ve merkezci partiler sosyalist hükümetten eylemlere karşı istisnai baskıcı tedbir almasını istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz