Kanser tedavilerinin yeni formülü: İridyum

0
319

En yüksek özkütleye sahip ikinci metal olan ‘iridyum’un kanser hücrelerini öldürmekte son derece etkili olduğu tespit edildi.

Yapılan araştırmalar sonucu hücrelere sıvı haldeyken temas ettirilen iridyumun kanserli bölgeleri temizlediği öğrenildi. Yapılan testlerde sağlıklı hücrelerin ise zarar görmediği de tespit edildi.

İRİDYUM’UN KAYNAĞI NEREDE?

İridyum dünyada doğal haliyle çok nadir bulunan bir metal çeşidi olarak biliniyor. Gezegenimize uzaydan gelen ve atmosferde tamamen buhar olmadan yeryüzüne ulaşabilen iridyum çok az sayıdaki gök taşından elde ediliyor. Dünya yüzeyindeki iridyum rezervinin ise 66 milyon yıl önce çarpan ve dinozorları yok eden büyük asteroidden kalma olduğu biliniyor.

EN PASLANMAZ METAL

1803 yılında keşfedilen iridyum metali Latincede gökkuşağı anlamına geliyor. Bilinen en paslanmaz metal olan iridyum çok nadir bulunması sebebiyle dünyanın en değerli hammadelerinden biri olarak görülüyor. Bugün bir gram değerindeki iridyumun 47 dolar civarında olduğu tahhmin ediliyor.

Journal Angewandte Chemie dergisinde yayımlanan araştırmaya göre uzmanlar iridyum ile organik maddelerin karışımından oluşan bir birleşim meydana getirerek bununla doğrudan kanserli hücreleri hedef aldı. Testler sonucunda kanserli hücreler başka hiçbir dokuya zarar vermeden başarıyla imha edildi.

TEDAVİNİN YENİ ADI: FOTOKEMOTERAPİ

Uygulama sırasında iridyum birleşimi olan madde, kanserli hücrelerin içerisinde oksijeni ölümcül seviyelere yükselterek hücrenin kendi kendisini zehirlemesini sağlıyor.

Çin’deki Warwick Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmada kanserli dokuya lazer ışını gönderilerek ışığa duyarlı iridyum birleşiminin sürecin başlatması tetikleniyor. Kanser terapilerinde giderek kullanımı artan bu ışın tedavili yöntemlere ‘Fotokemoterapi’ adı veriliyor.

Kanserli bölgeye zerk edilen iridyum birleşiminin ışına maruz kaldıktan sonra tümörün her katmanına nüfuz ederek tüm kanserli hücreleri öldürdüğü görüldü. Aynı yöntem sağlıklı dokuya uygulandığında ise hiçbir etki olmuyor.

KANSER TEDAVİSİNDE YENİ BİR UMUT

İridyum plutonyum ailesinin üyesi olan bir metal ve plotonyum hali hazırda kemoterapi yöntemlerinin yüzde 50’sinde kullanılıyor. İridyum ile sağlıklı hücrelere zarar vermeyen yeni tür bir terapi şansı doğmuş oldu.

PİRHA/ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz