İsrail Filistin’in payına düşen paraları ödeyecek

0
303

Filistin Özerk Yönetimi ile İsrail arasında yapılan müzakereler sonucu, katma değer vergisi ile gümrük vergilerinden Filistin için ayrılan 1,5 milyar şekel (400 milyon Euro) civarındaki miktarın ödenmesinde uzlaşıldı. İki ülkenin hükümetlerinin vardığı uzlaşmaya göre, İsrail tarafından şubat ayından bu yana ödenmesi durdurulan miktar, yarından itibaren Filistin yönetimine aktarılacak.

İsrail, İsrailli askerlerce öldürülen göstericiler ile hapiste olanların ailelerine verilen maddi yardımları gerekçe göstererek Filistin Özerk Yönetimi’ne aktarılacak vergi paylarını bloke etmişti. Bu karara gerekçe olarak, Filistin Özerk Yönetimi’nin mali yardımlarının ‘şiddet olaylarını cesaretlendirmesi’ gösteriliyordu.

CİDDİ EKONOMİK SIKINTILARA YOL AÇMIŞTI

Şubat ayındaki bu karardan sonra Mahmud Abbas başkanlığındaki yönetim, Filistin’e ayrılan tüm payların eksiksiz ödenmemesi halinde hiçbir ödemeyi kabul etmeyeceğini duyurmuştu. Ancak bunun sonucu olarak ciddi bütçe açığı ortaya çıkmış ve kemer sıkma politikalarına gidilmişti. Bu kapsamda kamuda çalışan memur ve işçilerin maaşlarının yarısı kesilmişti.

İsrail’in yarın yapılacak ödemeden sonra da Filistin yönetiminin ailelere ayırdığı yardımları gerekçe göstererek katma değer vergisi ve gümrük gelirlerinden düşen payda kesintiler yapmaya devam edeceği biliniyor. Ancak İsrail’den gelen payların daha önce reddedilmesi bile tek başına Filistin için oldukça ağır bir yük demek.

Dünya Bankası verilerine göre, Filistin’de işsizlik oranı yüzde 30’ları buluyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz