HDP Kadın Meclisi: İşgal ve gasba karşı alanlara!

0
366

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında düzenlediği basın toplantırıyla, eylem ve etkinliklerin startını verdi. İstanbul, Amed, Ankara, İzmir ve Dersim kadın meclisleri, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik işgalci saldırıları ve kayyum gasplarına karşı 25 Kasım’da meydanlarda olacaklarını kaydetti.

‘9 AYDA 300 KADIN KATLEDİLDİ’

HDP Kadın Meclisi’nin “Erkek-devlet şiddetine karşı isyandayız” başlıklı açıklamasında, Rojava Devrimi selamlandı.
Açıklamada, 2019 yılının ilk 9 ayında yaklaşık 300 kadının erkekler tarafından katledildiğine dikkat çekildi. AKP Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği de hatırlatıldı.

‘POLİTİK MÜCADELEYLE ÖNLENEBİLİR’

Kadına yönelik şiddet, taciz, katliamların sistematik bir şekilde devam ettiğine değinilen açıklamada, “Bizler kadın cinayetlerinin politik olduğunu ve ancak politik bir mücadele ile önlenebileceğini biliyoruz” denildi.
Açıklamada, “Milli Eğitim Bakanlığından ve YÖK’ün Tutum Belgesinden Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Yönetmeliği’ni kaldıranlar, akademide kadınlara yönelik her türlü saldırının da zeminini oluşturuyor” diye kaudedildi.
İstanbul Sözleşmesi’ne vurgu yapılan açıklamada, “Uygulamadıkları İstanbul Sözleşmesini ve 6284 Sayılı kanunu tümüyle kaldırmak için kampanya yürütenler, kadın katliamlarının, kadına yönelik şiddetin asıl sorumlusudur” diye belirtildi.
Kürdistan ve Türkiye kentlerinden taciz ve cinsel saldırı örneklerinin verildiği açıklamada, “Erkek-devlet iş birliğiyle kadınlara yönelik bu saldırganlık karşısında biz kadınlar, dayanışma içinde olacağız” mesajı verildi.

‘TÜM KADINLARIN DEVRİMİ SALDIRI ALTINDA’

Rojava’ya dönük işgalci saldırılara tepki gösterilen açıklamada, şunlar ifade edildi:
“Kadınların özsavunma gücüne dayanarak ördükleri birlikte, özgürce yaşam iradesine yani Rojava kadın devrimine yönelik, kadın düşmanı çeteler kullanılarak saldırı başlatıldı. Bu devrim sadece Kuzey ve Doğu Suriye topraklarında yaşayan kadınların değil, başta Türkiye ve Kürdistan olmak üzere eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten tüm dünya kadınlarının devrimidir.
(…) Gerçek çözüm isteniyorsa bunun adresi; Rojava halklarıdır, Kürt halkıdır, kadınlardır.”
Kayyum gasbı ve gözaltılara da değinilen açıklamada, “Bu darbeye kadın ittifakını güçlendirerek, kadın mücadelesini yükselterek yanıt vereceğiz” diye belirtildi.

‘İŞGAL VE GASBA SON VERİLMESİ İÇİN…’

HDP Kadın Meclisi, 25 Kasım’da alanlarda olma gerekçelerini şöyle açıkladı:
25 Kasım günü, kadın katliamları başta olmak üzere kadına yönelik her türlü şiddetin önlenmesi;
İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı kanun gibi, kadını şiddetten korumayı hedefleyen yasaların uygulanması;
Halkların yaşam iradesini hedefleyen ve aynı zamanda kadına yönelik her türlü şiddeti körükleyen savaş ve işgal politikalarına son verilmesi;
Kadın iradesini yok sayan kayyım siyasetine, yoksulluğa, nafaka hakkımızın gasp edilmesine karşı;
Varlığımızın, irademizin ve emeğimizin görünür kılınması için; kadın örgütleri ve feministlerle birlikte alanlarda olacağız.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz