Fransa’da göçmen kotası tartışılıyor 

0
299

Fransa’da Ulusal Meclis ile Senato’nun oluşturduğu parlamentoda göç sorununa yönelik tartışmalarda, hükümetin daha önce dile getirdiği kota önerisi üzerinde duruluyor.

Ulusal Meclis’teki tartışmalarda söz alan Başbakan Edouard Philippe, ‘kota fikrinden’ yana olunduğunu vurguladı. Philippe’in ortaya attığı kota fikrini Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da 13 Ocak’taki bir konuşmasında dillendirmişti. Philippe, özellikle çalışan açığının olduğu belli başlı sektörlerde çalışmak üzere Fransa’ya gelen yabancılara verilen vizelerin sayısının sınırlandırılmasından yana olduklarını vurguladı.

KOTALAR GERÇEKÇİ Mİ?

Şu anda 34 bin kadar yabancı çalışanı ilgilendiren düzenlemelerin ‘ülkenin ihtiyaçlarına göre ‘daha pragmatik’ olabileceğini savunan Philippe, olası kotaların ülkeler ve belli başlı meslek alanlarına yönelik olarak uygulanabileceğini söyledi.

Ancak Fransız hükümetinin işgücü açığının olduğu alanlardaki göçe karşı kota uygulamasına Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nden (OECD) tepki geldi. OECD Uluslararası Göç Bölüm Şefi Jean-Christophe Dumont, 16 bin civarında kişinin faydalandığı ‘yetenek pasaportu’ ile iş kontratı üzerinden oturumların sınırlandırılmasının olumsuz etki yaratacağı uyarısında bulundu.

MÜLTECİLERE VEYA AİLE BİRLEŞİMİNE KOTA SÖZ KONUSU DEĞİL

Mülteciler ile aile birleşiminden faydalanabilecek yabancılara kota getirilmesinin söz konusu olamayacağı da Edouard Philippe tarafından dile getirildi. Mültecilik ve aile birleşimi gibi konuların Avrupa Birliği (AB) metinlerinde güvence altına alındığına dikkat çeken Philippe, aile birleşimi konusunda ‘istismar, sahte evlilik’ gibi durumlara karşı mücadele edileceğini söyledi.

Fransa’da geçtiğimiz yıl 100 bini aşkın iltica başvurusu yapılırken, kabul oranları yüzde 30’un altında kalmıştı. 2018’te yaklaşık 90 bin kişi ise aile birleşimi yoluyla Fransa’ya giriş yaptı. Bu kişilerin yarısından çoğu Fransız vatandaşları ile; 12 bin kadarı oturum hakkı olan yabancılarla evlilik ve geri kalanı ise Avrupa Birliği (AB) ülkesi vatandaşı bireylerle evlilik yoluyla Fransa’ya giriş hakkı elde etmişti.

Hükümetin parlamentoda göç konusunu tartışmaya açmasının, oyları yüzde 20-25 aralığında seyreden Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) adlı partinin yükselişini engelleme amaçlı olduğu da biliniyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz