Bolivya’da seçimler: Sağ muhalefet sonuçları tanımıyor

0
297

Bolivya’da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ilk turu sonrasında sayım işlemleri sürerken, sonuçlardan memnun olmayan sağ muhalefet, genel grev çağrısı yaptı. Başkent Sucre ile birçok büyük kentte Santa Cruz Komitesi adlı bir hareket tarafından başlatılan grevin ilk çağrısı, ülkenin ekonomik başkenti sayılan Santa Cruz’dan yapıldı. Ülkenin güneyindeki Potosi’de göstericilerin bölge seçim mahkemesini ateşe verdikleri bildiriliyor.

Mevcut Başkan Evo Morales’in ilk tur sonuçlarının sayımının devam etmesiyle birlikte oy oranının da artması, sağcıların ‘hile’ iddialarına gerekçe olarak gösteriliyor. Sağ-liberal aday Carlos Mesa ile Morales arasındaki fark sayımda sona yaklaşılırken artıyor ve ikinci tura gerek kalmayacağı öngörülüyor.

SAYIM SÜRDÜKÇE ARADAKİ FARK AÇILIYOR

Sağ muhalefetin genel grev çağrısına sandık sayımlarından sonra ortaya çıkan sonuçlar gerekçe gösteriliyor. Pazar gecesi Yüksek Seçim Mahkemesi (TSE) Başkanı Maria Eugenia Choque tarafından açıklanan ve sandıkların yüzde 84’üne ait sonuçlarda Morales’in yüzde 45,3; Mesa’nın ise yüzde 38,16 oy oranında olduğu görülüyordu.

Yerel saatle salı sabahı sandıkların yüzde 95,6’sının açılması ardından açıklanan sonuçlara göre, Morales yüzde 46,4 oranına ulaşırken, Mesa, yüzde 37,07’ye gerilemişti. Aradaki fark ise yüzde 9,33’e kadar çıkmıştı.

FARK 10 PUANA ÇIKARSA İKİNCİ TURA GEREK YOK 

Bolivya anayasasına göre, ilk turda hiçbir adayın yüzde 50’yi aşamaması durumunda birinci gelen adayın yüzde 40 oy oranını aşması ve en yakın rakibine en az 10 puan fark atması halinde kazanması söz konusu. Sandıklarda geriye kalan yüzde 4’lük oyların sayılması halinde Morales ve Mesa arasındaki farkın yüzde 10’u aşması ihtimal dahilinde.

MESA SONUÇLARI TANIMAYACAK; OEA ‘KAYGILI’

İkinci sıradaki aday Carlos Mesa seçim sonuçlarını tanımayacaklarını ve seçimlerin ikinci turunun yapılmasını istedi.

Öte yandan, Amerikan Devletleri Örgütü (OEA) tarafından yapılan açıklamada da ‘kaygılı’ olunduğu vurgusu yapıldı. OEA, sandıkların son sayımlarındaki oy değişimlerinin ‘kanıtlanması gerektiği’ savunuldu.

Sosyalist Devlet Başkanı Morales, 2006 yılından bu yana ilk tur seçimlerde seçilmeyi başarmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz