Barselona’da yarım milyonu aşkın kişi sokaklara çıktı

0
310

Yüksek Mahkeme’nin Katalan bağımsızlıkçıları mahkum etmesi ardından Pazartesi gününden beri Katalonya genelinde protesto gösterileri gerçekleşiyor. Her akşam şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Cuma günü genel grev yaşanırken, bölgenin bir çok yerinden eylemciler Barselona’ya yürüdü.

Dev gösteriye yarım milyonu aşkın kişi katıldı. Akşam saatlerinde bağımsızlıkçı gruplar ile polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Kentte kaos sahneleri ortaya çıktı. İki saati aşkın çatışmalarda polis plastik mermiler ve gaz bombaları kullandı.

Kentin bir çok yerinde ateşler yakıldı, barikatlar kuruldu, eylemciler sık sık “sokaklar bizimdir” diye slogan attı.

Pazartesi günü 10 bini aşkın kişi havaalanı işgal etmiş ve saatlerce çatışmalar yaşanmıştı. Sonraki günlerce de her akşam protesto eylemleri gerçekleşti. Sağlık servislerine göre 500 dolayında eylemci şimdiye kadar yaralandı. İçişleri Bakanlığı’na göre de 200’ü aşkın polis yaralandı.

Katalanlar, İspanya Yüksek Mahkemesi’nin bağımsızlıkçı yöneticileri mahkum etmesine isyan ediyorlar. Mahkeme, Pazartesi 12 yöneticiden 9’una 9 yıldan 13 yıla varan hapis cezaları verilirken, 3 yöneticiye de onbinlerce euro para cezaları verdi.

12 yönetici, 2017’de bağımsızlık referandumu düzenlemekten yargılanıyorlardı. 1 Ekim 2017’de referandum yapılmış, aynı yıl 27 Ekim’de Katalonya Parlamentosu bağımsızlık ilan etmişti. Referandum sırasında benzeri görülmemiş bir baskı kampanyası yürüten merkezi Madrid yönetimi, bağımsızlık referandumu ardından Katalonya yönetimine el koymuştu. Daha sonra yapılan seçimlerde yeniden bağımsızlıkçı partiler özerk bölge hükümetinin başına geçmişti.

Genel seçimlere ise bir aydan az bir zaman kaldı. Sağcılar ve merkezci partiler sosyalist hükümetten eylemlere karşı istisnai baskıcı tedbir almasını istiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz