AB’de 2040’a kadar fosil yakıtlı araçlara yasak önerisi 

0
311

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin çevre bakanlarının toplandığı zirvede Danimarka tarafından getirilen öneride, dizel ve benzin gibi yakıtlarla çalışan motorlu araçların yasaklanması istendi. Danimarka Çevre Bakanı Dan Jorgensen, en geç 2040 yılına kadar bu tür araçların yasaklanması gerektiğini savundu.

Jorgensen, AB üyesi ülkelerin böylesi bir yasakta uzlaşamaması ihtimali halinde ülkelerin tek tek bu tür yasaklar getirebilmesi önerisini de yaptı.

‘BATIDAN GETİRİLEN ESKİ ARAÇLAR YASAKLANSIN’

Danimarka’nın önerisine karşılık Doğu Avrupa ülkeleri ise özellikle Almanya ve Fransa ile diğer birçok Batı Avrupa ülkesinden getirilen eski araçların satışının yasaklanmasından yana. Bulgaristan, Litvanya, Letonya ve Slovenya’nın önerisinde, batıdan getirilen ve çoğu eski olan araçların satışının yasaklanmasının daha acil olduğuna vurgu yapıldı.

‘AB KURALLARINA AYKIRI’ DENİLEREK REDDEDİLMİŞTİ

AB’nin 2030 yılına kadar karbondioksit (CO2) salınımlarını 1990 yılı düzeyinden yüzde 40 aşağıya çekme hedefi bulunuyor. 2050 yılına kadar ise, karbondioksit salınımlarının sıfırlanması hedefiyle öne çıkıyordu AB.

Ancak buna karşın pratikte CO2 salınımlarını azaltmaya yönelik önlemlere karşı aynı özen gösterilmiyor. Danimarka hükümeti Ekim 2018’de 2030 yılına kadar ülkede dizel ve benzin motorlu araçların yasaklanmasını gündeme getirmişti. Ancak bu fikir, AB kurallarına aykırı olacağı gerekçesiyle rafa kaldırılmıştı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz