Suudi Arabistan Yemen’de kısmi ateşkesi kabul etti!

0
287

Wall Street Journal bu iddiasını, konudan haberdar olan kaynaklara dayandırdı. Suudi Arabistan’dan gelen bu haber, İran destekli Husi milislerinin başkent Sana dahil beş bölgede tek taraflı ateşkes uygulamayı kabul etmesinden sonrasına denk geldi.

Amerikan gazetesine göre, eğer ateşkes devam ederse Suudi Arabistan ateşkesi diğer bölgelere de uygulayabilir.

Husiler, 20 Eylül günü Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap koalisyonuna ateşkes önerisinde bulunmuştu. 

Husi milisleri 14 Eylül’de Suudi Arabistan’ın petrol üretimini felç eden tesislerine yönelik saldırıları üstlenmişti. Riyad, ABD ve Batılı bir çok ülke Husilerin saldırıları üstlenmesini güvenilir bulmadı. ABD ve Suudi Arabistan’a göre saldırıların arkasında İran yer alıyor.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz