Kadınlar Cenevre’de buluştu: Mücadele büyütülmeli!

0
315

Marche Mondial des Femmes (Dünya Kadın Yürüyüşü) tarafından İsviçre’nin Cenevre kentinde bulunan Maison des associations’da düzenlenen buluşmaya başta İsviçreli, Avrupalı ve göçmen kadın hareketlerinden yüzlerce kadın katıldı.

KADINLAR HER YERDE AYRIMCILIKLA KARŞI KARŞIYA

Buluşma kapsamında düzenlenen iki günlük etkinlikte bir araya gelen kadınlar, “Kadın, göç ve mültecilik” konusu üzerine tartışmalar yürüttü. Göçün yarısının kadınlardan oluştuğuna ve mülteci kadınların hem kendi ülkesinde hem de geldikleri ülkelerde karşılaştıkları sorunlara dikkat çekilen tartışmalarda, “Kadınlar, kendi ülkesini savaş, politik nedenlerden, yoksulluk, şiddet, aile baskısı gibi birçok nedenden dolayı ayrılmak zorunda kalıyor. Bu kadınlar hem mültecilik yollarında hem de geldikleri ülkelerde de aynı şekilde ayrımcılık ve farklı şiddet biçimleriyle karşılaşıyorlar” denildi.

‘MÜLTECİ KADINLARIN TALEPLERİ DİKKATE ALINMIYOR’

Mülteci kadınların sığınma taleplerinin veya ülkesinden kaçma nedenlerinin genellikle dikkate alınmadığına da vurgu yapılan tartışmalarda, bu kadınların mülteci olarak yaşadıkları ülkelerde iş, eğitim, meslek çalışma koşulları gibi birçok sorunla yüz yüze kaldığı belirtildi. Geldikleri ülkelerde yasal statü elde edemeyen birçok kadının daha çok mağdur edildiğinin dile getirildiği tartışmalarda, “Kadınların oturma izninin olması bu kadınların daha çok sömürülmesine ve güvencesiz işlerde çalışmasına neden oluyor” denilerek göçmen kadınların yaşadığı sorunlarla dikkat çekildi.

‘MİLLİYETÇİ VE POPÜLİST POLİTİKALAR KADINA KARŞI’

Avrupa’da yükselişte olan milliyetçi ve popülist politikaların yabancı düşmanlığını daha çok güçlendirdiğinin altını çizen kadın kurum temsilcileri, Avrupa’da göçmen kadınların yaşadığı sorunlara karşı mücadele edilmesi için güçlü bir dayanışma ağının kurulması gerektiğini işaret etti.

‘BİRBİRİMİZDEN ÖĞRENECEĞİMİZ ÇOK ŞEY VAR’

“Bir buradaki kadınlar ve başka yerlerdeki kadınların birbirimizden örgütsel deneyimlerimizi güçlendirmek ve mücadeleyi daha da büyütmek için öğreneceğimiz çok şeyimiz var” diyen kadınlar, Avrupalı ve göçmen kadın hareketlerinin birlikte mücadele etmesine gerektiğine vurgu yaptı.

KÜRT KADIN HAREKETİ: ÖRGÜTLÜ MÜCADELE ESAS ALINMALI

İki günlük kadın buluşması kapsamında farklı konularda birçok atölye çalışması gerçekleştirilirken, buluşmada kendi renkleriyle yerini alan Kürt Kadın Hareketi ise Kürt kadınının özgürlük mücadelesinin ve yarattığı kazanımlara dikkat çekti.  Ataerkil sisteme karşı dünya kadınlarının örgütlü mücadelesinin önemine değinen Kürt Kadın Hareketi, kadının kendi rengi ve gücüyle yaratacağı birlikteliğin zaman geçirilmeden sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz