‘Hükümet kendi yasalarına ve taraf olduğu uluslararası yasalara uymuyor’- VİDEO

0
311

PİRHA- İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu tarafından düzenlenen F Oturması 392. haftasında hasta mahpus Fesih Coşkun’un durumuna dikkat çekildi. 28 yıldır mahpus bulunan Fesih Coşkun’un ciddi rahatsızlıkları olduğu aktarıldı.

HABERİN VİDEOSU

F Oturması eylemlerinin 392. haftasında İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi önünde bir araya gelen insan hakları savunucuları hasta mahpus Fesih Coşkun’un durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmasını talep ettiler.

İstanbul Taksim Çukurluçeşme İHD binası önünde polis ablukası altında gerçekleşen eylemde Hasta mahpusların fotoğrafların yer aldığı dövizler taşınırken “Hasta mahpuslar serbest bırakılsın” pankartı açıldı.

“YETKİLİLER KENDİ YASALARINA UYMUYOR”

İHD adına açıklamayı okuyan Metin Acettin, Hapishanelerde en temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmeye ve neredeyse her gün cenazeler çıkmaya devam ediyor. Ne mahpusların ölümcül dereceye ulaşmış hastalıkları ne de Adli Tıp Kurumunun verdiği ‘hapishanede kalamaz raporu’, yetkililer için bir anlam ifade etmiyor. Yetkililer kendi yasaları ve tarafı olduğu uluslararası yasalara uymuyor. Böylece hapishane görevlileri de işkencenin ve yaptıkları onlarca hak ihlalinin cezasızlıkla sonuçlanacağını bildiğinden mahpuslara insanlık dışı muamele uygulamaktan çekinmiyor. Bu insanlık dışı uygulamalardan en ağır bedeli ödeyen hasta mahpuslar göz göre göre ölüme terk edilmiş durumdadır” dedi.

Çoğu hasta mahpusun tamamen keyfi kararlarla hapishane revirine dahi çıkarılmadığını, hastaneye sevklerinin bazen yıllarca engellendiğine dikkat çeken Acettin, “Hasta mahpusların çoğunun hapishaneye girdiği sırada herhangi bir sağlık sorunu yok iken olumsuz hapishane koşulları ve kötü muameleden dolayı ölümcül hastalığa yakalanmaktadır. Özellikle politik mahpusların büyük bir kısmının gözaltına alındığı ilk günden itibaren gördüğü yoğun işkence sebebiyle bedensel bütünlüğünü dahi kaybetmektedir” diye konuştu.

EŞİNİN CENAZESİNE GİTMESİNE İZİN VERMEDİLER

Acettin, Fesih Coşkun’un yaşadığı sorunları şöyle dile getirdi:

“Fesih Coşkun 1952 yılında Muş’ta doğmuştur. 1992 yılının Haziran ayında polisin Muş Malazgirt’teki evlerine yaptığı operasyon sonucu gözaltına alınmış ve o günden bu yana tam 28 yıldır hapishanede tutulmaktadır. Fesih Coşkun; gözaltına alındığı ilk günden itibaren çeşitli işkencelere maruz kalmış, bunun neticesinde göz sağlığını kaybetmiş ve geçici hafıza kaybı dahi yaşamıştır. Gözaltından sonra adil yargılanma hakkı ihlal edilerek müebbet hapis cezası verilmiştir. Fesih Coşkun 28 yıllık mahpusluk süresince Mardin, Yozgat, Muş, Silivri, Ümraniye gibi birçok hapishanede tutulduktan sonra şuanda kaldığı İstanbul Maltepe I No’lu L Tipi hapishanesine getirilmiştir.”

Fesih Coşkun’un 28 yıllık mahpusluğu süresince çeşitli hak gasplarına uğradığını belirten Acettin, Fesih Coşkun’un çeşitli işkenceler, sağlığa erişim hakkı, kötü muamele şeklinde sıralanabilecek uygulamalara maruz kaldığını ve 2007 yılında vefat eden eşinin cenazesine dahi götürülmediğini dile getirdi.

“HAREKET ETMEKTE ZORLUK YAŞIYOR”

Acettin, Fesih Coşkun’un yaşadığı sağlık sorunlarından şöyle bahsetti:

“Fesih Coşkun, hapishaneye girmeden önce herhangi bir sağlık sorunu yaşamaz iken mahpusluk süresince çeşitli hastalıklara yakalanmıştır. 2014 yılında anjiyo olan Fesih Coşkun’un kalın bağırsak kanseri riski, hemoroit, prostat, Hepatit B gibi hastalığı bulunmakta ve ayrıca her iki gözünde lens takılı olup, Karaciğerinde 3 ve sağ böbreğinde ise 1 adet kist olduğu teşhisi konmuştur.”

Acettin, özellikle Akciğerinde mevcut olan kitlenin Fesih Coşkunu çok fazla zorladığını sözlerine ekleyerek şöyle devam etti, “Bu kitle sebebiyle nefes darlığı yaşamakta ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Akciğerlerindeki kitlenin tedavisi için hastaneye sevk yapılmadığı gibi diğer kronik hastalıkları için de düzenli bir tedavi de uygulanmamaktadır, Özellikle 2016’da gerçekleşen darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL ile birlikte binlerce mahpus gibi Fesih Coşkun’un da sağlığa erişim hakkı gasp edilmiş, aylarca hastaneye gidememiş ve bu süreçte hastalıkları olabildiğince ilerlemiştir. Birçok hastalığı bulunan Fesih Coşkun ilerleyen yaşının etkisiyle de artık nelös almakta, hareket etmekte ve günlük ihtiyaçlarını yerine getirmekte dahi büyük zorluklar yaşamaktadır.”

HASTA MAHPUSLAR KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALIDIR

Acettin, Fesih Coşkun ve diğer hasta mahpusların koşulsuz şartsız serbest bırakılmaları gerektiğini ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı, “Devletler her şeyden öte mahpusların yaşam hakkından sorumludur. Hapishanelerden çıkan her cenazenin sorumlusu ulusal ve uluslar üstü yasalara uymayan iktidardır. Hasta mahpuslar için bir saatin dahi hayati önemi var. Hasta mahpuslara sahip çıkılması noktasında güçlü bir ses olunmadığı müddetçe hapishanelerden tabutlar çıkmaya ve bu işin sorumluları da cezasızlıkla ödüllendirilmeye devam edecektir. Hapishanelerde tecrite ve keyfi uygulamalara son verilsin hasta mahpuslar serbest bırakılsın.”

PİRHA/İSTANBUL

#gallery-1{margin:auto}#gallery-1 .gallery-item{float:left;margin-top:10px;text-align:center;width:33%}#gallery-1 img{border:2px solid #cfcfcf}#gallery-1 .gallery-caption{margin-left:0}






CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz