HRW’ye göre Mısır’da bir haftada 2 bin kişi gözaltına alındı

0
284

Mısır’da son bir haftadır, Cumhurbaşkanı Abdulfetah El Sisi karşıtı protesto eylemleri yapılıyor. Farklı kesimleri bir araya getiren bu eylemlere ilişkin Mısır makamları da ilk kez Perşembe günü açıklama yaptı. Başsavcılık tarafından yapılan yazılı açıklamada 20 ve 21 Eylül’deki eylemler sırasında bin dolayında kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

HRW’ye göre ise protesto eylemlerinin başladığı 20 Eylül’den bu yana 2 bine yakın kişi gözaltına alındı. HRW, gözaltına alınanlar arasında 68 kadın ve sayıları henüz netleştirilemeyen çocukların da bulunduğunu kaydetti.

HRW, yetkililerin gözaltıların yanısıra siyasi internet siteleri, haber siteleri ve protestocuların kullandığı diğer internet hizmetlerini bloke ettiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Ortadoğu Müdürü Sarah Leah Whitson, “Hükümetin yaptığı kitlesel tutuklamalar ve internete getirilen kısıtlamaların Mısırlıların eylemlerden caydırmaya yönelik olduğu anlaşılıyor” dedi.

Gözaltındakilerin tümünün serbest bırakılmasın isteyen HRW; “Yetkililer barışçıl toplanma hakkına saygıya angaje olmalı” dedi.

Eylemlere öncülük edenler arasında bulunan sürgündeki müteahhit Muhammed Ali, Facebook üzerinde paylaştığı videolarda bu Cuma günü yeniden eylemlere çağırdı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz