HRW: Amazonlardaki ormansızlaşmayı cezasızlık besliyor

0
306

Salı günü Sao Paulo’da “Tropikal orman mafyaları” başlıklı bir rapor yayınlayan HRW, cezasızlık ve çevre denetimlerinin gevşetilmesinin de dünyanın en büyük tropikal ormanında ormansızlaşmaya katkı sağladığını belirtti.

Brezilya Amazonları’ndaki ormansızlaşma Ocak ve Ağustos arasında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla ikiye katlandı. 2019’un ilk sekiz ayında 6 bin 404 kilometrekarelik alan ormansızlaşırken, 2018’in aynı döneminde bu oran 3 bin 337 kilometrekareydi. Bu yılki ormansızlaşma büyüklüğü itibariyle 640 bin futbol sahasına denk geliyor.

HRW, Amazonlardaki yıkımın “büyük oranda, yolları üzerinde duranlara karşı şiddet ve yıldırma kullanan kriminal şebekeler tarafından” yapıldığını belirtti.

İnsan hakları örgütü, aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro’dan sivil toplum örgütlerine karşı “sözlü saldırılar ve temelsiz suçlamalardan” vazgeçmesini, yerliler, çevre ve orman savunucularının korunması için hükümet ile sivil toplum örgütleri arasında işbirliğini tesis etmesini istedi.

HRW, “Kriminal şebekelerinin ağaç kesme, piyasaya çıkarma ve satılmasını koordine etmede lojistik kapasiteye sahip ve ormanları savunmaya çalışanları yıldırmak ve bazı durumlarda infaz etmek için silahlı insanlar kullanıyor” dedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz