Endonezya’da orman yangınları: 185 gözaltı

0
297

Endonezya, Sumatra ve Borneo tropikal ormanlarındaki yangınları söndürmek için 9 bin itfaiyeci ve asker harekete geçirdi.

Ulusal polis sözcüsü Dedi Prasetyo, Cakarta’da gazetecilere yaptığı açıklamada, toplamda 185 birey ve dört şirket hakkında soruşturma başlattıklarını bildirdi.

Prasetyo, “Endonezya polisi, ormanları veya arazileri yakanlara karşı, ister kasıtlı ister dikkatsizlikten olsun yasaları uygulayacaktır” dedi.

Geçen hafta yetkililer, soruşturma yürütmek ve sahiplerini uyarmak için yangınlardan etkilenen onlarca tarım işletmesini kapatmıştı. Polis, işletme sahiplerini kriminal yangınların tespit edilmesi halinde yargılayacakları konusunda da uyarmıştı.

Yetkililer söndürmesi en zor yangınların, kurumuş turbalık bölgelerde çıkan yangınlar olduğunu belirtti.

Borneo adasının merkezindeki yangınlarda yükselen dumanlar hafa kalitesini büyük oranda kötüleştirdi. Çevreci hareket Greenpace’e göre 2 bin kentte hava kalitesi kötüleşti. Hava ölçümlerine göre, kirlilik sağlık açısından tehlikeli bir düzeye ulaştı.

Görüş mesafesinin azalması nedeniyle Garuda ulusal havayolu şirketi Borneo’ya doğru onlarca uçuşu iptal etti. Ucuz tarifeli rakibi Lion Air de hafta sonu Borneo’ya yönelik 160 uçuşu iptal etti.

Zehirli dumanlar yüzünden son aylarda 150 bin dolayında kişi solunum sorunlu yaşayarak hastanelere başvurdu.

Endonezya’da her yıl orman yangınları çıksa da bu yıl uzun süren kurak bir dönemin de etkisiyle boyutlandı. Yılın başından bu yana 328 bin hektar kül oldu.

Duman bulutlarının geniş bir alana yayılması nedeniyle komşu ülkeler olan Malezya ve Singapur ile de diplomatik gerilim yaşandı. Cumartesi günü Singapur’da ilk kez hava kirliliği sağlık için zararlı düzeylere ulaştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz