Dünyada 40 milyon insan kölelik şartlarında yaşıyor

0
310

BM’nin kölelik konusundaki özel raportörü Urmila Bhoola yaptığı açıklamada altı yıllık görev dönemi sonucunda halen köleliğin ortadan kaldırılması için önlerinde uzun bir yol bulunduğunu söylemekten üzüntü duyduğunu söyledi.

2030 yılına kadar Dünyada köleliğin sona erdirilmesi için çok daha fazla şey yapılması gerektiğini belirten Bhoola, bunun için günde 10 bin insanın özgürleştirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cenevre’deki İnsan Hakları Konseyine bir rapor sunan Bhoola, Dünyada 40 milyon kişinin kölelik şartlarında yaşadığını ve bu rakamın artış gösterme eğiliminde olduğunu söyledi.

Köleliğin savunulacak hiçbir yanı bulunmadığını, ekonomik olarak dahi karlı bir uygulama olmadığını belirten Bhoola, köleliğin yaygın olduğu ülkelerde halk sağlığı risklerinin yüksek olduğunu anlattı.

Bhoola’nın raporuna göre Dünyadaki kölelerin yüzde 64’ü özel sektör tarafından çalıştırılıyor ve bunların dörtte birini çocuklar oluşturuyor. Kölelik şartlarında yaşayan kadınların yüzde 98’i cinsel şiddete uğruyor.

2030 yılına kadar gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde iş piyasasına giren 25 milyon gencin de köleleştirilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunun anlatıldığı raporda BM üyesi ülkelerin bir an önce harekete geçmesi gerektiği kaydedildi.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz