Almanya İklim Paketi’nde rakam hedefi koymayacak

0
321

Halen elektrik üretiminin beşte ikisini kömür santrallerinden sağlayan Almanya’da geçtiğimiz hafta yayınlanan İklim Paketi’nin 100 milyar Euro maliyetinin olacağı duyurulmuştu. Yenilenebilir enerjilerin payının arttırılması ve karbondioksit salınımlarını azaltmaya teşvik etme amacı taşıyan pakette ‘salınımları azaltma hedeflerine’ yer verilmeyeceği öğrenildi.

Dpa haber ajansında yer alan haberde, hükümetin hazırladığı İklim Paketi’nin metnine ulaşıldığı kaydedildi. Haberde, pakette salınımların azaltılmasına dair herhangi bir hedefe yer verilmediğinin altı çizildi. Bu bilgi Süddeutsche Zeitung gazetesinin bugünkü baskısında da doğrulandı.

Habere göre, daha önce planlananın aksine hangi alanda sera etkili gaz emisyonlarının ne kadar azaltılabileceğine dair detaylara girilmeyecek.

EMİSYON DEĞERİ YÜKSEK ARAÇLARA EK VERGİ

Yeni paket kapsamında kilometre başına 95 gramın üzerinde karbondioksit (CO2) salan taşıtlara ek vergiler getirilmesi planlanıyor. Der Spiegel dergisinin haberine göre, kilometre başına 95 ila 115 gram CO2 salan taşıtlarda her bir gram CO2 için 2 Euro ek vergi alınacak.

Kilometre başına 115 gramın üzerinde CO2 salan taşıtlar için ise, fazladan her bir gram CO2 için ek 3,5 Euro vergi öngörülüyor.

HALEN KÖMÜR ÇOK ÖNEMLİ BİR ENERJİ KAYNAĞI

Almanya’da karbondioksit salınımları geçtiğimiz yıl itibariyle 1990 düzeyinden yüzde 32 azaltılmıştı. Ancak hükümet, 2020 yılına kadar yüzde 40’lık bir düşüş hedefliyordu.

Yenilenebilir enerjilerin toplam elektrik üretimindeki payının yüzde 35’lere yükseldiği Almanya’da aynı oranda elektrik ise kömür santralleri sayesinde üretiliyor. Bu ise Almanya’yı halen en çok karbondioksit salan ülkelerden biri yapıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz