Ağustos’ta 148 işçi yaşamını yitirdi

0
305

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (ISİG) Ağustos ayı iş cinayetleri raporunu paylaştı. Kayıtlara göre en az 148 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG, “Artık ölmek istemiyoruz” başlığı ile Ağustos ayında iş kazaları sebebiyle yaşamını yitirenlerin isimlerini paylaştı. Raporda Ağustos ayında ülke genelinde en az 148 işçinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.

İSİG raporuna göre yine yurdun dört bir yanından sigortasız ve mevsimlik çalışan işçilerin ölüm bilgileri geldi.

ÖLENLERİN 14’Ü ÇOCUK, 12’Sİ KADIN VE 11’İ GÖÇMEN

İSİG’in bu ayki raporunda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Yaşamını yitiren 148 emekçinin 119’u ücretli (işçi-memur), 29’u kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

Ölenlerin 12’si kadın, 136’sı ise erkek çalışanlardan oluşuyor. Raporda kadın iş cinayetlerinin tarım, taşımacılık ve sağlık iş kollarında gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.

Ağustos ayındaki iş cinayetlerinde 14 çocuk işçi de bulunuyor. Çocuk işçi cinayetlerinin tarım, metal, konaklama ve belediye iş kollarında gerçekleştiği bilgisi bulunuyor.

Ölenler arasında 11 mülteci/göçmen işçi de mevcut. Mülteci/göçmen işçilerin 9’u Suriyeli, 1’i Polonyalı ve 1’inin de Ukraynalı olduğu bilgisi var.

EN ÇOK ÖLÜMLÜ KAZA TARIM VE İNŞAAT SEKTÖRÜNDE

Raporda ölümlerin en çok tarım, inşaat, taşımacılık, metal, enerji, madencilik ve konaklama/eğlence iş kollarında gerçekleştiğine vurgu yapılıyor.

Geçen aylardan farklı olarak tarım sektöründe ölümlerin arttığı bilgisi bulunuyor. Bu ay tarım mesleğinde ölenlerin en az yüzde 60’ı ücretli, yüzde 40’ı ise çiftçi.

En fazla ölüm nedenleri ise trafik/servis kazası, ezilme/göçük, kalp krizi, elektrik çarpması, yüksekten düşme, zehirlenme/boğulma, nesne çarpması/düşmesi ve intihar olarak sıralanıyor.

İSTANBUL İŞ CİNAYETLERİNİN MERKEZİ

Raporda en çok iş cinayetinin İstanbul, Nevşehir, Manisa, İzmir, Mersin, Antalya, Konya, Malatya, Osmaniye, Şanlıurfa ve Sivas’ta gerçekleştiği bilgisi de bulunuyor.

İSİG verilerinde sendikasız çalışan işçilerin iş kazalarıyla daha fazla karşı karşıya geldiklerine vurgu yapılarak şu bilgiler paylaşıldı:

“Ölenlerin 2’si sendikalı işçi, 146 işçi ise sendikasız. Diğer yandan ölen başka sendikalı işçiler de olabilir. Ancak kağıt üzerinde olan sendikal üyeliklerinin gerçek bir örgütlülük olmaması ve birçok sendikanın ölen üyelerini sahiplenmemesi sonucu net bir bilgi verme şansımız olmadığını da belirtelim. Bu durum özellikle kamu çalışanı/memur sendikaları açısından daha da tespit edemediğimiz bir husus.

Ocak ayında en az 159 işçi, Şubat ayında en az 127 işçi, Mart ayında en az 114 işçi, Nisan ayında en az 153 işçi, Mayıs ayında en az 164 işçi, Haziran ayında en az 131 işçi, Temmuz ayında en az 178 işçi ve Ağustos ayında en az 148 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk sekiz ayında en az 1174 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi.”

PİRHA / ANKARA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz