Adıyaman’da kerge zamanı; üzüm bağları masrafını bile çıkarmıyor-VİDEO

0
354

Adıyaman’da kerge zamanının gelmesi ile birlikte yurttaşlar büyük bir emek vererek üzüm pekmezi hazırlıyor. Kerge için büyük emek veren Nevzat Eken ve Fidan Eken adlı yurttaşlar, üzüm bağlarına verdikleri emek ve masrafların karşılığını alamadıklarını ifade ettiler.

Haberin videosu

Adıyaman’da bağbozumu (kerge) zamanının gelmesi ile birlikte sabahın erken saatlerinde kalkıp üzüm toplamaya giden yurttaşlar, topladıkları üzümleri gün boyunca çuvallarda insan gücü ile sıkıyorlar. Sıktıkları üzümün şiresini saatlerce kaynatıp büyük emek ve uğraşın ardından başta pekmez olmak üzere kışın bol bol tüketilen pestil ile badem ve cevizli sucuk elde ediliyor.

Yıllardan beri devam ettirilen kerge geleneği, aile fertlerinin katılımı ile sabahın erken saatlerinde başlayan çalışmayla üç dört gün boyunca sürüyor. Kerge süresince köylülerin birbiriyle yardımlaşması ile akrabalık ve komşuluk bağları da güçlenmiş oluyor.

Adıyaman bölgesinde eskisi gibi büyük ve üzüm bağlarının kalmadığını ifade eden Nevzat Eken ve Fidan Eken adlı yurttaşlar PİRHA’ya açıklamalarda bulundular.

“YAPTIĞIMIZ MASRAFIN KARŞILIĞI ÇIKMIYOR”

“Sabahın erken saatlerinde topladığımız üzümleri sandıklara koyarak pişirimini yapacağımız alana getirip çuvalda insan gücü ile sıkarak şire suyunu çıkarıyoruz” diyen Nevzat Eken, “Çıkan şireyi büyük bakır kazanlara koyup dinlendirdikten sonra kaynatacağımız alana götürüyoruz. Şirenin berraklaşması için kullanılan özel bir toprak var. Ondan bir iki kase koyduktan sonra saatlerce kaynatıyoruz. Geçen yıllara oranla bu yıl üzüm daha kaliteli ama sert geçen kışın ardından üzüm bağına dolu vurması sebebi ile çok az üzüm tuttu. Yaptığımız masraf çıkmıyor.”

Eskiden haftalarca yaptıkları kergenin bu yıl iki günde biteceğini ifade eden Eken, “Üzüm bağları yaşlanınca yeterince verim alamıyorsun yeni genç dalları olan üzüm bağları daha çok verimli olur” dedi.

“ÖNCEKİ YILLARDA HAFTALARCA DEVAM EDEN KERGE BİR KAÇ GÜNDE BİTİYOR”

“Sıkılan üzüm şiresini iki aşamada kaynatıyoruz. İlk aşamada kaynayan ve köpüklenen şire berraklaşıyor. İkinci aşama için büyük bakır kazana koyarak saatlerce kaynattıktan sonra pekmez haline geliyor” ifadelerini kullanan Fidan Eken şöyle devam etti:

“Önceki yıllarda yağmur çok yağmadığı için genç dalları çıkmadı. Çıkmayınca da üzüm bağı yaşlanıyor ve verimli olmuyor. Bu yıl yağmur yağdı yeni dallar çıktı. Önümüzdeki sene bir sorun yaşanmazsa daha verimli bir yıl olur. Hatırladığım kadarı ile eskiden dedelerimin döneminde kerge zamanı başladığında haftalarca devam ediyordu. Ama şimdi iki ya da üç günde bitiriyoruz. Hiçbir şey eski tadını vermiyor. Yanı başımızda devasa Atatürk Barajı olmasına rağmen suyundan yararlanamıyoruz. Tarlalarımız susuz. Eğer devlet bu bölgedeki susuz tarlalara kanal vasıtasıyla su taşırsa, çiftçiye destek verirse hasadımızdaki verim iki-üç kat artar” diye konuştu.

Mustafa YÜKSEL/ADIYAMAN

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz