ABD‘den İranlı ‘elitlere ve ailelerine‘ ülkeye giriş yasağı

0
301

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yasağın ‘Amerika’nın sunduğu imkanlardan yararlanan’ İranlı yöneticiler ve aileleri için olduğunu söyledi. Pompeo adına yayınlanan basın açıklamasında, “İranlı yöneticiler ve ailelerinin üyeleri, yıllar boyunca Amerika’nın başta eğitim, eğlence ve kültür alanı olmak üzere sunduğu özgürlük ve refahtan faydalandılar” denildi.

Açıklamada, Başkan Donald Trump’ın bir başkanlık kararnamesiyle İranlı üst düzey yöneticiler ile aile üyelerinin ABD’ye girişini yasakladığı duyuruldu.

‘ELİTLER ÖZGÜR TOPLUMUN İMKANLARINDAN’ YARARLANAMAYACAK

İran’daki ‘elit kesimlerin’ ABD’deki ‘özgür toplumun imkanlarından’ uzun süre yararlandığı ve ‘artık bundan yararlanamayacağı’ vurgulanan açıklamada, aynı anda İran halkının rüşvet, yolsuzluk ve kötü yönetimden çektiğinin altı çizildi. Pompeo’nun açıklamasında, İran’ın ‘Dünyada terörizmi destekleyen en önde gelen ülke’ olduğu iddiası yinelendi.

ROHANİ VE ZARİF’E DE SINIRLAMA GETİRİLDİ

ABD son aylarda baskıyı arttırdığı İran rejimiyle son olarak Suudi Arabistan’daki petrol üretimini durduran dron saldırıları nedeniyle büyük gerginlik yaşıyor. Halen New York’ta süren Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu oturumları nedeniyle kentte bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de bu gerginlikten nasibini aldı. Rohani ve Zarif’in BM binasının bulunduğu Manhattan’dan uzaklaşmasına sadece oteline gitmek üzere izin veriliyor.

ROHANİ GÖRÜŞMEYİ REDDETMİŞTİ

Salı günü BM Genel Kurulu’nda konuşan ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın ‘tehditkâr’ politikalarını sonlandırmaması halinde yaptırımların ağırlaştırılacağı uyarısında bulunmuştu. Çarşamba günü ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İran’dan petrol taşımakla suçlanan Çinli şirketlere yaptırım kararı almıştı. 

Amerikan yaptırımlarına tepki gösteren İran Cumhurbaşkanı Hasan Rohani ise, birçok Avrupa ülkesi liderinin talebine rağmen Trump’la görüşmeyi kabul etmemişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz