Zürafalar giderek daha fazla tehlike altında

0
313

Çatışmalar ve hayvan ticareti nedeniyle Afrika’daki birçok doğal yaşam alanı tehdit edilirken, doğal alanlarındaki hayvan türlerinin sayısı her geçen gün azalıyor.

Uluslararası Doğal Yaşamı Koruma Birliği (IUCN) tarafından yayınlanan verilere göre, Afrika’daki zürafaların sayısı 1985-2015 yılları arasında yüzde 40 oranında azaldı. Zürafaların sayısı 130 binlerin üzerinde iken, 30 yılda 98 bine kadar geriledi.

KORUMA ALTINA ALINMASINDA GECİKİLDİ

Hayvanları avlayarak diğer kıtalara satan tacirlerin faaliyetlerinin önlenememesi nedeniyle sayıları azalan zürafalar, ancak 2016 yılında tehlike altındaki hayvan kategorisine alınmıştı.

Ancak yapılan gözlemler, koruma altında olmasına rağmen zürafaların giderek daha fazla yok olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

AVLANMAYA DEVAM EDİLİYOR

Zürafaların birçok ülkede yaşanan çatışmalar nedeniyle korunmasının zor olduğu bilinirken, kimi bölgelerde ise ticaretten ziyade yerel halk için bir besin kaynağı olarak görülüyor. Kimi avcılar zürafaları AIDS gibi hastalıklara iyi geldiği iddiasıyla sadece kemik veya beyincikleri için avlarken, kimileri ise kuyruğu için avlıyor.

Bu türü tehlikeye atan bir diğer şey ise, Afrika’nın artan nüfusuyla birlikte yaşam alanlarının giderek daralıyor olması.

GÜNEYDE SAYILARI ARTARKEN DOĞUDA SERT BİÇİMDE DÜŞTÜ

Somali, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (RDC) veya Güney Sudan gibi ülkelerde yaşanan iç savaşların yarattığı ortamda zürafaların korunması da oldukça zor. Çatışmalar zürafa avcılarına karşı alınması gereken önlemler yetersiz kalıyor.

Zürafaların özellikle Afrika’nın güneyindeki ülkelerde sayılarının arttığı, ancak Doğu Afrika ülkelerinde sayılarının yüzde 60 oranında azaldığı tahmin ediliyor. İç savaş veya çatışmaların olduğu ülkelerde kesin bir rakam tespit etmek ise oldukça zor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz