Yunanistan, AB’den göçmen yükünü omuzlamasını istiyor

0
307

Muhafazakar yeni hükümete göçmen politikasından sorumlu Georges Koumoutsakos, “Kathimerini” gazetesine verdiği mülakatta 7 Temmuz’dan bu yana göç akışının yaşanmadığı tek bir günün olmadığını belirtti.

Ege Denizi üzerinde Türkiye’ye yakın beş ada üzerindeki (Midilli, Sisam, Sakız, İstanköy ve İleryoz) göçmen sayısının bugün 20 bini aştığını belirten Koumoutsakos, bunun da bir kaç hafta içerisinde yüzde 17’lik bir artışı ifade ettiğini ifade etti.

Yetkiliye göre sadece 9 Ağustos günü Midilli adasına her biri 250 göçmen taşıyan altı geminin ulaştığını belirtti.

Bakan, Semadirek adası ve Türkiye sınırları yakınında bulunan ülkenin kuzey doğusundaki Dedeağaç kenti arasında tacirlerin yeni bir koridor oluşturduğunu ifade etti.

Aynı zamanda Avrupa’nın dış sınırlarını oluşturan Yunanistan için bunun çok zorlu bir denklem olduğunu söyleyen Bakan, Atina’nın kendi kapasitelerini tükettiğini ve “sabırsızlıkla Avrupa Komisyonu ile üye ülkelerin etkili işbirliğini beklediğini” kaydetti.

Yunan Bakan, Ege Denizi’ndeki göçü frenlemek için 2016’da Türkiye ile AB arasında imzalanan anlaşmanın etkili bir şekilde uygulanması talebinde bulundu.

Koumoutsakos, Avrupa Komisyonu’nun henüz görevine başlamayan yeni başkanı Alman Ursula von der Leyen’in göçmen sorununu öncelik listesinin başına koymasından memnuniyet duyduğunu da sözlerine ekledi.

Leyen, Cuma günü Roma’da yaptığı açıklamada Avrupa Birliği bünyesindeki çabaları daha iyi paylaştırmak için göçmen ve iltica konusunda yeni bir anlaşma önerme niyetinde olduğunu belirtmişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz