Yemen’de şimdi de Güney-Kuzey çatışmaları başladı

0
280

On binlerce insanın yaşamına mal olan Yemen iç savaşında başkent Sana’yı elinde tutan İran destekli Husi milisleriyle Suudi Arabistan destekli Devlet Başkanı Abd Rabdo Mansur Hadi yanlısı birlikler arasındaki çatışmalar devam ediyor. Ancak çatışmalar son günlerde Hadi’ye bağlı birlikler ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından desteklenen ve Güney Yemen’in ayrılmasından yana olan ‘Güvenlik Kordonu’ adlı grup arasında yaşanıyor.

ADEN’DEKİ BAŞKANLIK SARAYI ELE GEÇİRİLDİ

Çarşamba gününden bu yana güneyde Mansur Hadi güçlerinin elindeki en büyük kent olan Aden’deki çatışmalar, dün Başkanlık SArayı’nın Güvenlik Kordonu güçlerinin kontrolüne geçmesiyle sonuçlandı. BAE destekli bu gücün hükümet güçlerine ait çok sayıda askeri nokta ve garnizonu da ele geçirdiği bildiriliyor.

Yemen’in uluslararası alanda tanınan hükümetinin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, BAE yönetimini eleştirerek, Güney’in ayrılmasını savunan güçleri desteklemeye son verilmesi çağrısı yapıldı.

BAE Dışişleri BAkanı Abdullah bin Zayed ise, çatışmaların taraflarına ‘sağduyu’ çağrısı yaptı. Bin Zayed, ülkesinin tansiyonun düşmesi için çaba göstereceğini savundu.

Şİİ-SÜNNİ ÇATIŞMASINDAN KUZEY-GÜNEY ÇATIŞMASINA

Yemen’de başkent Sana’yı elinde bulunduran Şii Husi milislerinin İran tarafından desteklendiği biliniyor. Husilerin Mart 2015’te başkenti kontrollerine almaları ardından Devlet Başkanı Mansur Hadi ve hükümeti, Suudi Arabistan’a sığınmıştı. Aden ve çevresinde büyük oranda Hadi’ye bağlı hükümet güçleri hâkim iken, başkent Sana’yı da içeren eski Kuzey Yemen topraklarında ise Husiler büyük oranda kontrolü ellerinde bulunduruyor.

Güvenlik Kordonu adıyla ortaya çıkan BAE destekli Güneyli grup ile geçtiğimiz yıl da onlarca kişinin yaşamını yitirdiği çatışmalar yaşanmıştı.

Güney Yemen’de 1967-1990 yılları arasında bir sosyalist yönetim hâkim olmuştu. Ancak iki Yemen 1990’da birleşmişti. Güney’de halkın bir kesiminin birleşmenin Kuzey’in askeri gücünün zoruyla gerçekleştiğine inandığı ve halen bir kesimin ayrılık yanlısı olduğu biliniyor.

2015 yılında başlayan ve Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu’nun da Mansur Hadi’ye destek için dahil olduğu iç savaşta on binlerce kişi yaşamını yitirdi. 28 milyonluk nüfusun 3 milyonu aşkın bir kısmı yerlerinden olurken, nüfusun yarısının açlıkla karşı karşıya olması endişe verici bir diğer nokta.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz