Yemen’de Amerikan dronu düşürüldü

0
322

Reuters’a konuşan Amerikan yönetiminin iki üyesi, ABD ordusuna ait MQ-9 tipi insansız hava aracının Salı akşamı Yemen’in başkenti Sana’nın güney doğusundaki Dhamar vilayetinde düşürüldüğünü bildirdi.

Yemenli Husi milislerinin bir sözcüsü de kendilerine bağlı El Mesire televizyonuna yaptığı açıklamada hava savunma sistemleri tarafından bir Amerikan dronunun düşürüldüğünü belirtti. Açıklamada başka detay verilmedi.

Ancak sözcü, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonu, Yemen hava sahasına girmeden önce “bin kez düşünmeye” çağırdı.

Düşürülen dronun görüntüleri sosyal ağlarda yayınlandı.

ABD dronunun düşürülmesi, ABD ile İran arasındaki gerilimin tırmandığı bir döneme denk geldi.

Haziran ayında da Amerikan ordusu Husileri, İran’ın yardımı ile bir Amerikan dronunu düşürmekle suçlamıştı.

Yemen’de İran destekli Şii Husi milislerinin 2014 yazında başlattığı isyanın ardından başlayan iç savaş, Mart 2015’te başkent Sana’nın ele geçirilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdrabbo Mansur Hadi’nin kaçmasıyla bölgesel bir savaşa dönüşmüştü. İki bölgesel rakip olan Suudiler ve İran’ın vekalet savaşı yürüttüğü Yemen’de, dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.

Yemen’deki savaşta farklı insani kuruluşlara göre, çoğu sivil olmak üzere onbinlerce kişi hayatını kaybetti. BM’ye göre 3,3 milyon kişi halen iç göçe maruz kalmış durumda ve 24,1 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyuyor. Bu da nüfusun yüzde 80’ne denk geliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz