Washington’dan Pekin’e ‘Güney Çin Denizi’ tepkisi

0
304

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada “Çin’in diğer ülkelerin Güney Çin Deniz kaynaklarını kullanması konusunda caydırmak için yoğunlaştırdığı son çabaları endişe verici” dedi.

Bolton, “ABD, bölgesel barışı ve güvenliği tehdit eden zorlayıcı davranışlar ve yıldırma taktiklerine karşı çıkanların yanında sıkı şekilde yer alıyor” diye ekledi.

Güney Çin Denizi’nde ABD ile Pekin arasında sık sık gerilimler yaşanıyor. Çin yönetimi, bu geniş bölgedeki adalar üzerinde hak iddia ediyor ve bu nedenle diğer yıkı ülkeleri olan Vietnam, Filipinler, Malezya ve Brunei ile de anlaşmazlık halinde. Mevcut statükoyu zan altına almakla suçlanan Çin, özellikle Güney Çin Denizi’ne savaş gemileri göndererek ve karakollar kurarak bölgeyi askerileştirmekle de suçlanıyor. ABD ile Çin arasında ticari anlamda da savaş yaşanıyor. Taraflar karşılıklı olarak birbirlerine ek gümrük vergileri uyguluyor.

ABD Deniz Kuvvetleri, Çin’in komşuları karşısındaki adalar ve resiflerin neredeyse tamamında hak iddia etmesine karşılık, Güney Çin Denizi’nde düzenli olarak operasyonlar yürütüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz